Бразилия се бори, за да си осигури ваксината за COVID от Индия

0
144
Ваксина срещу COVID
Ваксина срещу COVID. Снимка: Pixabay

Бразилия направи дипломатически натиск, за да гарантира пратка, на ваксината срещу COVID-19 на британския производител на лекарства AstraZeneca, произведена от Индия, надявайки се да избегне ограниченията за износ, които биха могли да забавят имунизациите по време на втората най-смъртоносна епидемия, информира “Ал Джазира”. Успоредно с това, частните клиники в Бразилия сключиха предварителна сделка за алтернативна имунизация, направена от индийската Bharat Biotech, въпреки липсата на публични резултати от изпитания на късен етап.

Скандалът между правителството и частния сектор на Бразилия подчерта, че най-голямата държава в Латинска Америка, някога пример за успех на масовата имунизация в развиващия се свят, е изостанала от останалите си в надпреварата за инокулация срещу коронавируса.

Плановете на бразилския институт Fiocruz за внос на ваксина на AstraZeneca в насипно състояние, пълнене и довършване на дози на местно ниво, ще донесат готови един милион дози до втората седмица на февруари, каза ръководителят на финансирания от правителството биомедицински център пред Ройтерс миналата седмица.

На фона на нарастващите критики към бавния отговор и броят на жертвите, приближаващ се до 200 000, на второ място след Съединените щати, Бразилия сега бърза да внася готови дози, като се опитва да  догонва съседките си Чили и Аржентина, където вече текат имунизации.

Главният изпълнителен директор на Серумния институт в Индия обаче заяви в неделя пред агенция Ройтерс, че очаква правителството на Индия да ограничи износа на ваксини срещу COVID-19. Това издигна червени знамена в Бразилия, където здравният регулатор Anvisa даде одобрение в навечерието на Нова година за внос на два милиона дози ваксина на AstraZeneca от Индия. Двама запознати заявиха, че дипломатите работят, за да потвърдят, че пратката няма да бъде засегната от забрана за износ. Фиокруз потвърди, че външното министерство на Бразилия ръководи преговорите.

Отделно, асоциация от частни бразилски клиники обяви планове за закупуване на пет милиона дози ваксина, разработена от индийската компания Bharat Biotech, ден след като здравният регулатор на Индия даде одобрение на медикамента за спешна употреба.

Bharat Biotech все още не е кандидатствала за одобрение от здравния регулатор на Бразилия Anvisa за своята ваксина Covaxin и агенцията заяви, че ще трябва да премине през трета фаза на изпитвания в страната. Джералдо Барбоса, ръководител на Бразилската асоциация на ваксиналните клиники (ABCVAC), който ще ръководи делегация в Индия, заминаваща в понеделник, заяви, че вече е подписан меморандум за разбирателство с Bharat Biotech. Той каза:

“Това трябва да е първата ваксина, предлагана на частния пазар в Бразилия.”

И добави, че дозите Covaxin трябва да пристигнат в Бразилия в средата на март, за да бъдат продадени от частни клиники, след като регулаторните органи одобрят ваксината. Anvisa каза в свое изявление в неделя, че Covaxin не отговаря на непрекъснатия процес на подаване на данни за регистрация на ваксина и ваксината ще трябва да премине през късна фаза на клинични изпитвания в Бразилия.

В неделя индийският регулаторен орган DCGI одобри ваксината Covaxin и AstraZeneca за спешна употреба, което са първите одобрения за ваксини в Индия.

А бързото проследяване на местната ваксина Bharat Biotech се сблъска с въпроси от индустриални експерти и опозиционни законодатели, тъй като компанията не публикува данни за ефикасността.

Covaxin преминава през късни етапи на изпитвания в най-голямото подобно изпитване в Индия. Говорителка на Bharat Biotech заяви, че са наети 24 000 доброволци от целта от 26 000 за изпитването във фаза 3, започнало през ноември. Фармацевтичната компания със седалище в Хайдерабад в Южна Индия произвежда милиони дози ваксини срещу хепатит, зика, японски енцефалит и други заболявания.

Бразилия също така е в последващ етап на изпитания на китайската ваксина Sinovac.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments