България е на 3 място в ЕС по пренаселени жилища

0
94
Жилища
Снимка: Pixabay

Около 41% от българското население живее в пренаселени жилища – това показват най-новите данни на европейската статистическа служба. Този показател нарежда страната ни на трето място в Европейския съюз (ЕС) след Румъния и Латвия. В другите две страни членки делът на живущите на едно място е малко над 46-42%.

Средно за ЕС показателят е 17.2% обитатели в препълнени домове. По статистически данни, най-ниски нива се наблюдават в Кипър – малко над 2%, последван от Малта с 3.7% и Холандия с 4.8%.

В сравнение с далечната 2010 г., ситуацията през 2019 г., за която се отнася проучването на Евростат, се наблюдава известен спад в броя на лицата, разполагащи се в претъпканите имоти. В България тогава процентът е бил малко над 47.

В Европейския съюз повече от един човек на всеки трима души живее в недостатъчно обитавани жилища, което говори, че те са твърде големи и броят на спалните е излишно висок, неотговарящ на нуждите на въпросното домакинство. У нас такива апартаменти и къщи обитава 11.5% от населението.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments