Условна присъда за мъж, пребил свой съселянин и обезглавил куче

0
86
Темида
Темида. Снимка: Прокуратура

50-годишен мъж е получил условна присъда, след като е нападнал и пребил свой съселянин, а след това е обезглавил домашно куче в монтанското село Буковец. До присъдата от 2 години „Лишаване от свобода“ с 5 години изпитателен срок се е стигнало след постигнато споразумение между Районна прокуратура – Лом и защитата на подсъдимото лице М. Г. М.

На 22 август 2019 г. в село Буковец, мъжът е отрязал с нож главата на домашното куче на съселянина си В. Г. П. Кучето не е било породисто. Според Наказателия кодекс всеки, който прояви подобна жестокост към гръбначно животно, причинявайки му противозаконно и съвсем умишлено смърт, подлежи на наказани от 1 до 3 години „Лишаване от свобода“ и глоба от 2 до 5 хиляди лева. Присъдата се утежнява още повече в случаите, в които нечовешкото деяние е извършено публично и с особена жестокост. 

Извършителят е обосновал постъпката си пред съда с това, че е бил многократно нападан и хапан от убитото куче. Той е съжалил за деянието и се е признал за виновен, като доброволно подписал споразумение за 8-месечното „Лишаване от свобода“, отложено с 3 години изпитателен срок. Съдът в Лом е възложил на районен инспектор при РУ възпитателна работа с условно осъдения и изискал от него да заплати сумата от 134.40 лв. за изготвяне на съдебно-ветеринарно-медицинска експертиза. Решенението е окончателно, пише „24 часа“.

В друго съдебно заседание Районен съд – Лом е групирал първото наказание на лицето М. Г. М. с присъда по предишно дело срещу него. Обвинението е било за нанесен побой и средна телесна повреда върху съселянин на обвиняемия през май месец 2019 г.

Общото наказание, което ще трябва да понесе М. Г. М., е по-тежкото от двете – 2 години „Лишаване от свобода“ с 5 години изпитателен срок. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжния съд в Монтана в 15-дневен срок. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments