Носителите на COVID-19 са “най-заразни в ранен етап”

0
163
Коронавирус
Снимка: Pixabay

Хората са най-склонни да предадат коронавирус през първите пет дни след появата на симптоми, предполага обширно проучване, цитирано от “BBC”Изследването показва, че пациентите са имали най-високи нива на вирус в началото на заболяването си и „жив“ вирус, способен да се репликира, е открит до девет дни след началото на симптомите.

Британски учени казват, че тяхното проучване подчертава, че ранната изолация е от решаващо значение за спирането на разпространениетоИзследването се появява в Lancet Microbe.

Пикова инфекциозност

Колко заразни са хората, зависи от много фактори, включително колко жизнеспособен вирус (по същество вирус, който е в състояние да се репликира) те носят и количеството на вируса, който те имат в телата си.

Някои доклади показват, че хората са най-заразни точно преди да имат симптоми и през първата седмица от заразяването с вируса. Учените изследваха 79 глобални проучвания върху COVID-19, включващи симптоматични хора в болници, които вече са дали положителен тест за вируса.

Изследователите са успели да идентифицират и репликират жизнеспособен вирус от проби от гърлото, взети до девет дни след началото на инфекциите. И са открили, че количеството вирусни РНК частици (фрагменти от генетичен материал от вируса) в пробите на гърлото на хората достига своя връх в момента, когато симптомите започват или в рамките на пет дни след това.

Междувременно, неактивни вирусни РНК фрагменти се откриват в проби от нос и гърло средно до 17 дни след началото на симптомите. Изследователите заключават, че въпреки че тези фрагменти продължават да действат, тъй като не е открит жизнеспособен репликиращ се вирус след девет дни, е малко вероятно повечето хора все още да са много заразни след този момент.

Д-р Муге Чевик от Университета в Сейнт Андрюс каза пред „BBC“, че откритията показват, че хората са най-заразни много рано, в съответствие с други проучвания, включващи проследяване на контактите.

“Хората наистина трябва да бъдат подкрепяни, за да се уверят, че се изолират веднага щом получат симптоми, колкото и леки да са. Докато някои хора получат резултатите от тестовите тампони, те може да са преминали през най-инфекциозната си фаза.”

Тя каза:

“Затова трябва да разгледаме по-обширно факта защо някои хора не могат да се изолират незабавно и да им се помогне да го направят.”

Заразни преди появата на симптоми?

Проучването не разглежда асимптоматични хора, но авторите предупреждават, че други изследвания показват, че хората могат да бъдат заразни, преди да получат симптоми и да предадат вируса без да имат никакви симптоми. Във Великобритания служителите казват, че хората трябва да се изолират незабавно и поне 10 дни, ако имат някакви симптоми на коронавирус.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments