Шефът на НАСА Джим Брайденстайн няма да остане при новия президент

0
232
НАСА
НАСА. Снимка: Pixabay

НАСА ще бъде оглавена от друг човек, след като новоизбраният президент Джо Байдън встъпи в длъжност. Настоящият администратор на космическа агенция Джим Брайденстайн, назначен от Тръмп, който встъпи в длъжност през 2018 г., планира да напусне поста си, дори ако бъде помолен да остане, защото НАСА ще има нужда някой, на когото администрацията има доверие, каза той пред „Aviation Week“. Източник, запознат с въпроса, потвърди плановете на Брайденстайн пред „CNN Business“.

Новината е изненада за космическата общност, тъй като много заинтересовани страни, настояваха екипът на Байдън да задържи настоящия ръководител на агенцията на поста, който е заемал досега. Изявлението му пред „Aviation Week“ потвърди желанието му да напусне длъжността си, дори ако бъде помолен да остане. Брайденстайн обяви намерението си като решение, което според него ще обслужи по най-добрия начин интересите на НАСА. По-късно той не беше открит за по-подобрен коментар по темата.

Въпреки че по-голямата част от служителите на НАСА имат дългосрочна кариера в космическата агенция, обичайно явление е новоназначените президенти да назначават ново ръководство в централата на НАСА във Вашингтон. Решението на президента Доналд Тръмп да назначи Брайденстайн, бивш републикански конгресмен от Оклахома, първоначално бе посрещнато с голям отпор от мнозинството управляващи. Космическата агенция обикновено се ръководи от учен, бивш астронавт или публично аполитична фигура, затова много депутати се опасяваха, че назначението на Брайденстайн може необратимо да политизира НАСА и усилията й да осъществява активно операции до Луната, както и изследвания в областта на климата. Недоволството беше свързано и с факта, че преди време той коментари, изразявайки съмнение относно ролята на човешката дейност в климатичната криза. Въпреки това по време на изслушванията си за потвърждение на длъжността пред Сената, бившият политик даде да се разбере, че е променил мнението си и е приел изцяло научния консенсус, подкрепяйки усилията на НАСА за изследване на климата. Той успя да спечели двупартийна подкрепа, както и подкрепата на много ключови фигури в частния сектор за работата си по Програмата за развитие на търговския екипаж на НАСА, стъпка към която се стремеше и Обама. Очаква се Байдън да продължи програмата “ Artemis“. Това стана ясно от официалната партийна платформа, където беше заявено, че демократите „подкрепят работата на НАСА за връщането на американците на Луната и отвъд Марс“.

Този уикенд се очаква още четирима астронавти да осъществят пътуването до капсулата „Crew Dragon“ на борда на „SpaceX“. Един от членовете на екипажа, Шанън Уокър от НАСА, беше попитан за мнението му по въпроса Брайденстайн да се оттегли от космическата агенция, когато Байдън встъпи в длъжност. „Знам, че е обичайно хората в администрацията да подават оставката си и след това ние трябва да продължим работата си.„, каза Уокър пред репортери по време на брифинг пред медиите в понеделник, в който той разкри подробности за предстоящата си мисия. „Честно казано, нямам представа какво ще последва след това. Предполагам, че ще продължим с нашата мисия „Artemis“ и просто ще продължим да правим това, което сме правили в НАСА, защото това е нашата роля.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments