96 чужденци нарушиха правилата за заключване в ски курорт в Австрия

0
77
Ски курорт.
Снимка: Пиксабей

Австрийската полиция откри 96 чужденци от цяла Европа в ски курорта Санкт Антон на Арлберг в нарушение на свързаните с пандемията правила за влизане в страната и националното заключване, информира “Агенция Ройтерс”.

Кметът на Сейнт Антон, който е един от най-добрите австрийски курорти, заяви тази седмица, че наскоро десетки млади туристи от цяла Европа са дошли в ръководения от него град и са заобиколили правилата за заключване, при които ски лифтовете са отворени, но хотелите са затворени за туристи. Ето какво се казва в изявление на полицията в западната провинция Тирол, публикувано в петък вечерта:

“Наред едни до други британци, датчани, шведи, румънци, германци, австралийци, ирландци и поляци бяха проверени и глобени.”

Операцията е извършена в петък вечерта със съдействието на 15 служители, а тези, които са открити в нарушение, са подложени на глоби до 2180 евро (2650 щатски долара), се казва в изявлението.

Досега Австрия, страна с малко под 9 милиона души население, е регистрирала 413 208 случая на коронавирус по време на пандемията, от които и 7703 с фатален изход. Ежедневно новите случаи са спаднали до около 1500 от пика на заразата – от над 9000 през ноември, но сега намаляват, дори и това да се случва бавно.

Страната е в третата си национална блокировка от 26 декември, като магазините за несъществени нужди са затворени. Освен това от 19 декември до 10 януари бяха въведени дори по-строги правила за влизане в страната, за да се обезсърчат скиорите, принуждавайки пристигащите от почти всяка държава в Европа да бъдат подложени под карантина.

През последните седмици обаче обществеността беше изумена от научаването на вратички в изложените правила, често включващи работа или обучение. Въпреки че редовните скиори не могат да нощуват в курорт, на курсовете за обучение на учители по ски се появиха клъстери от коронавирус, на които беше разрешено да се провеждат за посетители от цяла Европа.

Туристическото настаняване е достъпно само за бизнес пътници, а кметът на Сейнт Антон Хелмут Мол заяви, че новопристигналите там са се регистрирали на местен адрес, заявявайки, че търсят си работа, въпреки че няма налични работни места.

Полицията не каза точно какви престъпления са извършени, но заяви, че чужденците са нарушили разпоредбите за блокиране и имиграция, както и закона за регистрация на адрес.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments