92-годишен емигрант дари 150 000 евро за улица в Монтана

0
38
ул. Извора. Снимка: Скрийншот от Google Maps
ул. Извора. Снимка: Скрийншот от Google Maps

92-годишният емигрант Кирил Маринов дари 150 000 евро за ремонта на улица в Монтана. Той напуснал България преди повече от седемдесет години, но не е забравил родното си място, предаде „NOVA“.

Мъжът споделя, че никога не е искал да се върне да живее в страната. Отишъл в Германия много млад и изкарвал прехраната си като търговец на зеленчуци. Работил много, но и много спечелил. Изпитва гордост да помага на обществото. Ще го прави и след смъртта си.

Има къща във Франкфурт. Желанието му е тя да бъде продадена, когато той си отиде от този свят. А парите да отидат в родното му село Винище. Тъй като няма наследници, то смята, че е редно богатството му да бъде в полза на хората.

Досега на мястото е изградил църква, часовникова кула и паметник на всички загинали във войните и политическите борби от родното му село. Кирпичената му къща пък напомня за всички години, в които не се е връщал на родна земя.

В областта е изградил детски площадки и спортно игрище, помагал и на деца с увреждания. За 20 години дарил повече от един милион лева.

Всички хора са благодарни за благородството му. Предлагат улицата да се прекръсти с неговото име. Така площадът, който ще се обнови, подмяната на бордюрите, новото пътно платно, ремонтът на отводнителната система – всичко ще напомня за доброто дело на един благодетел.

Кметът на Монтана Златко Живков сподели, че се надява името му да стои до това на Димитър Ценович, Евлоги и Христо Георгиеви и другите достойни наши сънародници.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от