Поне 40 са били убити при нападение в Нова Зеландия

0
112
Нападение в Нова Зеландия
Снимка: Туитър, Muhammad Zaid Bajwa

Четиридесет души са били убити и повече от 20 са тежко ранени след стрелба в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, пише „БиБиСи“.

Премиерът на Нова Зеландия Джакинда Ардерн определи инцидентите като терористична атака. По думите му това е един от най-мрачните дни на страната.

Трима мъже и една жена са в ареста, съобщи полицейският комисар Майк Буш и предупреди, че може да има още нападатели на свобода.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че един от арестуваните е австралийски гражданин. Той описва заподозрения нападател като „екстремистки десен насилствен терорист“.


Какво знаем на този етап?

Очевидци на нападението съобщили на местните медии, че са побегнали, за да спасят живота си, но са видели как хората около тях падат окървавени на земята пред джамията на Ал Ноор.

Джамията в предградието на Линууд, където е било второто нападение, е била евакуирана. По думите на полицейския комисар Майк Буш и на двете места има „множество жертви“. Към момента от второто нападение се знаят по-малко подробности.

Властите са обезвредили и редица експлозивни устройства, прикрепени към превозни средства. Те съветват всички джамии в града да затворят до по-нататъшно уведомяване, тъй като това е безпрецедентен акт на насилие.


Въоръжена полиция е била видяна в гимназията Папануи в Крайстчърч. Тя е била обградена.

Все още не е известно колко са били стрелците, но един от тях е австралиец. За него се смята, че е написал манифест, в който се описват намеренията му. В него той подкрепя крайно десни и антиимигрантски идеологии.

Появиха се и кадри от нападението, разпространени от самия стрелец. Полицията призова обществеността да не споделя „изключително тревожните“ материали онлайн. От „Фейсбук“ съобщиха, че са премахнали клиповете.

Какво се е случило в джамиите?

Последователността на събитията в джамиите остава неясна и идва от разкази на очевидци за местните медии.

Първият сигнал за нападението е дошъл от джамията Ал Ноор, разположена в централната част на Крайстчърч по протежение на Дийнс авеню, срещу парк Хагли. Свидетели оттам съобщили, че са видели хора, които кървят на земята пред сградата. Един неназован оцелял е казал за телевизия Нова Зеландия, че е видял как един от нападателите застрелва човек в гърдите.


 

Нападателят първо се е насочил към молитвената стая на мъжете в джамията, а след това се е преместил в стаята на жените.

Един палестинец, който също не желае да бъде назован, каза пред агенция АФП, че е видял човек, застрелян в главата:

„Чух три бързи изстрела, а след около 10 секунди отново започна – трябва да е било автоматично, никой не можеше да дръпне спусъка толкова бързо.“

„Тогава хората започнаха да тичат. Някои бяха покрити с кръв.“

Как отговарят властите?

В болницата в Крайстчърч са били доведени множество жертви, където има голямо полицейско присъствие.

По думите на местната говорителка планът за масови жертви е активиран.

По-рано полицията спря митинг на хиляди деца на Катедралния площад. Той е бил във връзка с изменението на климата.

Полицейският комисар Майк Буш заяви: „Полицията реагира с пълната си способност да управлява ситуацията, но рисковата среда остава изключително висока.“

Днес са били отменени всички училищни занятия в Крайстчърч.

Няма информация за загинали българи

По информация на българското посолство в Канбера към 9:30 ч. българско време няма данни за загинали български граждани при стрелбата срещу двете джамии в Нова Зеландия, съобщиха от Външно министерство. Мисията ни е в постоянен контакт с новозеландските власти, които извършват проверка на самоличността на извършителите и пострадалите.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Канбера на следните телефони: + 612 62 86 97 00, +614 38 00 51 87

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments