91-годишният племенник на Алеко Константинов обяснява важността на гласуването

0
174
91-годишният Никола Добрев
Снимка: Скрийншот "БНТ"

Това е история за един жизнерадостен мъж, който е племенник на Алеко Константинов и е родственик на Стефан Стамболов. 91-годишният Никола Добрев е със свободен дух, усмихнат и с огромно чувство за хумор. Той казва, че ги е наследил от известните личности в рода си. Възрастният човек споделя пред „БНТ“:

Алеко Константинов – да, това е братовчед на моята покойна баба. Баба ми Цветана Маджарова е била от Свищов – там е родена, и нейният баща е бил вуйчо на Алеко Константинов. Родословното дърво на семейството е Стефан Стамболов от него произлиза. Даже преди 30 години в Търново чествахме стамболовия род, беше много хубаво, много интересно„.

Неговите близки го наричат Кольо Френски, защото от малък говори немски и френски език. По повод 90-ата си годишнина е издал албум с френски шансони. Той споделя, че по време на пандемията от COVID-19 най-много са му липсвали срещите с приятели и планината. Миналата година по случай Алековите празници е изкачил „Черни връх“. А неговата страст към планината го е срещала и с неговата любима – Лиляна. Дядо Никола отбелязва:

„Планината ми липсва, после и краката вече – на 91 години клекавците, както се казва, не държат така както едно време, но човек както няма тренировка – седи затворен цял ден затворен вкъщи. Пандемията много негативно ми се отразява“.

Добрев е сменил много професии. Той е бил земеделец, учител, работил е в завод за производство на пластмаса и е бил завеждащ отдел „Международни връзки“ на „Локомотив-София“. През последните години се занимава с изработката на бижута и вази, а от миналата година пише и стихове за COVID-19:

Юнак съм аз и не давам от COVID-19 да страдам”.

91-годишният мъж казва, че ще запомни социализма с хубави и лоши моменти. Често с приятели си говорят за живота преди 1989 година и сега по време на демокрацията. За него политиците са забравили какво е да помагаш на ближния. Казва, че възпитанието е едно от най-важните неща, които човек трябва да има. Иначе няма да бъде полезен за себе си и за своята държава. Никола коментира:

„Не може това противопоставяне ежедневно. Това вреди и на хората. Има свобода. Човек може да си прави каквото си иска. Свободия е едно, свобода е съвсем друго, а някои хора грешно разбират това понятие свобода. Свободата е да си свободен, но в рамките на законността“.

За своите 91 години никога не е пропускал да даде своя глас. За него гласът, който се дава за една партия е важен. Възрастният мъж обясни, че за да се развива една държава е нужно всеки да даде своя глас, защото тя разчита на българските си граждани. Той е категоричен:

Бих призовал всички българи да отидат да гласуват, защото като не гласуваш ти все едно не си в тази държава, а щом искаш от нея да ползваш нещо и да й дадеш нещо, иди да гласуваш“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments