80 шивачки подават оставки в Дупница – били залъгвани от работодателя

0
252
Шивачка
Снимка: Pixabay

Над 80 шивачки в Дупница подават оставки, след като италианската фирма за обувки, за която работят, не им е плащала от три месеца, съобщиха от „БНР“. Те бяха отправили ултиматум към собственика на компанията Клаудио Мароки, да им се плати до 1 юни, но това не се случи.

През февруари от същия цех 100 шивачки стояха до машините си без да работят, като протест срещу липсващите им заплати за месеца. Инспекцията по труда се бе намесила и им бе платено за февруари, преди да бъдат пуснати в неплатен отпуск. Работници от предприятието тогава са сигнализирали, че оттам се изнасяли машини с цел дейността да се прекрати. От ръководството на предприятието твърдяха, че това било с цел рециклация и вкарване на нова техника.

Цехът сега не работи, въпреки слуховете за поръчка на 70 000 чифта обувки за Италия. Държавната поръчка се оказа, че е отпаднала. Някои от шивачките вече работят в друга фирма в Дупница. По-голямата част предстои да се регистрират в бюрото по труда. В Кюстендил инспекцията по труда ще използва правомощията си да инициира производство по несъстоятелност на предприятието. Резултатът от нея ще е ясен в средата на месеца, съобщиха инспекторите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments