8 пъти осъждан грабежлия насочи нож към гърлото на жена в Хасково и нареди: Отваряй чекмеджето!

1
46
Нож
Нож. Илюстративна снимка

„Отваряй чекмеджето!“

Това е наредил мъж, насочвайки нож към гърлото на жена в Хасково. Престъплението е било извършено на 5 март. За него стана ясно по време на заседание на Окръжния съд в областния град, на което бе разгледано частно наказателно дело, образувано по внесено от прокуратурата искане за вземане мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на лицето Н.Г.Н.

Според първоначалните данни на 5 март в Хасково обвиняемият е отнел със заплахи чужди движими вещи при условията на опасен рецидив. А именно – 2210 лева от владението на хасковлийката М.Б.И., собственост на „Ф.Л.“ ЕООД, с намерение противозаконно да ги присвои. За това престъпление законът предвижда закон от 5 до 15 години.

Съдът е приел наличието на обосновано предположение по смисъла на чл. 63, ал. 1 от НПК, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност.

От събраните досега доказателства – протоколи за извършени процесуални действия, разпит на свидетели, показанията на пострадалото лице, както и обясненията на обвиняемия може да се направи обосновано предположение, че Н.Н. е автор на извършеното деяние.

Налице е и реалната опасност от укриване и извършване на престъпление, тъй като извършеното деяние е тежко умишлено. Съдът намира, че е налице висока степен на обществена опасност на деянието и на дееца не само защото извършеното е тежко умишлено престъпление, ни и заради начина на извършването му – с употребата на нож.

Също така съдът отчита и съдебното минало на дееца, като съшият е осъждан общо 8 пъти и част от тези осъждания са за същия вид престъпление, а именно грабеж, което дава основание да се приеме, че е налице опасност не само от извършване на друго престъпление, но и на същото по вид. От друга страна се констатира, че Н.Н. няма постоянна адресна регистрация, няма постоянна трудова заетост и има данни за неговата пристрастеност към участие в хазартни игри.

С тези съображения съдът прие, че следва да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия Н.Н. Решението може да бъде обжалвано пред въззивна инстанция.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Филолог
Филолог
2 месеци по-рано

Как пък ги измисляте тези нови „думи“…“ Грабежлия“ си е „грабител“, ама пуста „оригиналност“…