72% от българите искат шест от десет песни в ефира да са родни

0
16
Радио
Снимка: Pixabay

Шест от всеки десет песни в българския ефир да са родни. Това искат 72% от участвалите в проучване, проведено от агенция „Алфа Рисърч“. То е било осъществено в края на 2019 година и е било възложено от „Музикаутор“. Участвалите в него са лица над 15-годишна възраст.

43% от анкетираните са споделили, че обичат да слушат най-много българска музика. Под 10 на сто са заявили, че предпочитат чуждестранните изпълнения.
В същото време според официалните данни българските песни в родния ефир намаляват прогресивно, предаде „News.bg“. Докато през 2015 година те са били 26,6%, през 2018 година вече са 22 на сто.

Различни артисти и „Музикаутор“ се обединиха в обща национална кампания, която е под надслов „За повече българска музика в ефира“. Нейните създатели твърдят, че целта е да се гарантира интереса на обществото и да се защитят родните произведения.

Ще бъде стартирана и онлайн петиция за повече българска музика в ефира. Освен това се предлага да бъде направена и законодателна промяна. Целта е да бъде въведена квота в радиата и телевизиите.

Искането е поне една трета от излъчваната музика да е родна. А поне половината от текстовете на родните изпълнения, които се излъчват, да са на български език.
Промените предвиждат българската музика да звучи между 06:00 и 22:00 часа, като за изпълнението на законодателните промени да следи Съвета за електронни медии.
Предложенията бяха депозирани в Народното събрание.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от