6895 кандидати влизат в надпреварата за депутати в следващия парламент

0
72
ЦИК
Снимка: ЦИК

Ще бъдат разкрити общо 465 изборни секции в чужбина. Повече от половината вече са получили изборните си книжа. Според информация от МВР у нас има 11 983 стационарни избирателни секции, като в 9398 от тях ще може да се гласува машинно. Подвижните секции за граждани с увреждания са 409. В болничните заведения ще има поне 88 COVID секции, като точният им брой ще стане ясен при окончателното им образуване. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров по време на редовния брифинг.

Димитров изтъкна, че най-големият проблем е свързан с назначаването на Комисия в COVID секциите. По думите му назначаването на секционните комисии става по предложение на политическите формации.

В надпреварата за депутати участват 6895 кандидати, добави още Димитров. По думите му над 20 000 служители на МВР ще охраняват изборните секции.

2450 души ще обслужат транспортната схема и логистиката около разполагането на машините за гласуване. Всички са проверени от МВР и ДАНС, поясни говорителят на ЦИК.

„На страницата на Държавната агенция „Електронно управление“ е публикуван докладът на трите институции за сертифицирането и одитирането за машините за гласуване, както и решението на трите институции да гарантират, че направената от тях проверка е установила, че машините, които са тествали, отговорят на заданието на обществената поръчка и на техническите параметри, зададени от ЦИК.“

Днес от МВР обявиха, че има създаден щаб. Той ще координира цялостната дейност с всички ведомства и институции, които имат отношение към изборния процес.

Същевременно от 8 март стартира денонощна телефонна линия и имейл, на който всички граждани, които желаят, могат да подават сигнали, свързани с нарушение на изборния процес. Сигналите могат да бъдат подавани и в районните управления, както и на тел. 112, напомни зам.-директорът на ГД „Национална полиция“ Тодор Гребенаров.

Със заповед е изградено междуведомствено звено от прокуратурата, МВР и ДАНС за противодействие на престъпленията и нарушенията, свързани с изборния процес, касаещ купуването и продаването на гласове и защита на политическите права на гражданите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments