6840 язовира има у нас, а от тях 414 са в аварийно състояние

0
84
Язовир
Снимка: Wikimedia Commons

У нас има 6840 язовира като от тях 414 са в аварийно състояние, 500 се смятат за опасни, а 10 са поставени под специално наблюдение. Това отчете заместник-председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол Кирил Войнов за „БНТ“.

Сега се извършва проектиране и проучване на 16 от тях, които са смятани за най-опасни, за да бъдат ремонтирани. Сред тях са язовирите „Бели Искър“ и „Огоста“. Правителството отпусна 500 млн. лв. за ремонт на язовирите. „Държавата си е на мястото“ и няма основания за безпокойство, увери още Войнов.

Проблемът с язовирите е при тези, които са общинска собственост, защото част от кметовете не се грижат за тях, смята той. По думите му 600 акта за нарушения са съставени на градоначалниците.

„Компромис няма да правим с никого докато аз съм тук“, подчерта той.

По повод скъсаната язовирна стена над село Нова Върбовка край Стражица, Войнов коментира, че на мястото е паднал много интензивен дъжд за кратко време. Преливникът на язовира не е могъл да я поеме и е започнал да прелива през короната на язовирната стена, което е предизвикало разрушаването.

За последно язовирът е бил инспектиран от държавната агенция през февруари 2018 г. По план е трябвало да бъде проверен отново следващата седмица и това ще бъде направено въпреки инцидента.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments