60 000 деца са новите първокласници

0
100
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Новата учебна година ще започне с над 700 000 ученици. Близо 60 000 от тях са първокласници. Те са разпръснати в над 2400 учебни заведения в страната. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от „БТА“

Седем училища ще започнат първия срок в други сгради, защото ремонтните дейности не са приключили. Всички безплатни учебни помагала за децата от първи до седми клас вече са доставени в учебните заведения.

Вълчев допълни, че между 4000 и 4500 учители навлизат в пенсионна възраст. Увери обаче, че няма да има недостиг на специалисти. Най-много са местата за възпитатели и начални преподаватели. Има недостиг и на педагози по химия, физика, математика и по предметите, които са свързани с професионална подготовка.

По мнение на министъра нашата образователна система се справя добре с базовата грамотност на младежите. Трябва обаче да се подобри функционалната им такава. Нужно е да се работи и върху мотивацията им за учене.

Вълчев заяви, че трябва да се наблегне и върху възпитанието и дисциплината. Той и социалните партньори обмислят да предложат споразумение на родителите, което касае реда и правилата в училище.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments