6 пъти по-големи обороти са отчетени в туризма

0
16
Икономика
Икономика. Снимка: Pixabay

Близо шестократно увеличение на оборотите в сферата на туристическата дейност, показват предварителни данни на Националният статистически институт /НСИ/. Приходите в различните сектори на услугите бележат повишения през второто тримесечие на 2021 година.

Общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ се увеличава с 0,9% спрямо първото тримесечие на тази година, като най-съществен ръст се наблюдава при „Въздушен транспорт“ – със 17%, и „Воден транспорт“ – с 11,4%, докато при „Пощенски и куриерски услуги“ е регистрирано намаление с 1,7%. Спрямо 2020 година оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е нараснал с 26,4%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти – Далекосъобщения“ пък нараства през второто тримесечие с 4,7% спрямо първите 3 месеца на годината, като най-съществено увеличение е отчетено при „Издателска дейност“ и в „Информационни услуги“, а намаление с 3,5% се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“.

При другите бизнес услуги най-голям ръст спрямо предходното тримесечие е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност“ – с 18,6% и „Рекламна дейност и проучване на пазари“ – с 16,2%, докато понижение е регистрирано при „Дейности по охрана и разследване“ – с 0,3%.

При другите бизнес услуги най-голям ръст спрямо второто тримесечие на 2020 година е отчетен ръст в туризма с 6 пъти, в рекламата с 53% и в архитектурата с 43%.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments