43 проекта за инвестиции за близо 2 млрд. лева са в процес на сертифициране

0
13
Министерство на иновациите и растежа
Министерство на иновациите и растежа. Снимка: Архив

В Българската агенция за инвестиции /БАИ/ в момента има 43 проекта за инвестиционни намерения за близо 2 млрд. лева, показват данни на Министерството на иновациите и растежа /МИР/. Те се намират в процес на сертифициране и се очаква да разкрият приблизително 3300 нови работни места. Припомняме, че по време на съвместен брифинг на БАИ и МИР на 25 август ресорният заместник-министър Стефан Савов разкри, че чакащите за одобрение инвестиционни проекти са 54 на брой.

Само тази седмица са сертифицирани 4 нови проекта за повече от 75 млн. лева и 416 нови работни места в Стрелча, Благоевград, Пловдив и София област. В Стрелча инвестицията е в медико- и балнео-комплекс на стойност 10 млн. лв. с над 75 работни места. В Благоевград – за изграждане на CAN линия, сграда и допълнително оборудване на стойност над 23 млн. лв. В Пловдив – за производство на електрически велосипеди за над 38 млн. лв. и 330 нови работни места, а в софийското село Гурмазово – за изграждане на логистична база за складиране и съхранение на чужди товари на стойност над 4 млн. лв. Тези данни потвърждават инвестиционната активност на бизнеса и дългосрочните му инвестиционни намерения у нас.

От началото на годината досега по Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/ НАИ и е изготвила положителни становища и МИР е сертифицирало проекти на стойност близо 300 млн. лв. Те имат потенциал да разкрият около 2000 нови работни места. Инвестициите са предимно в секторите производство, информационни технологии, складиране и съхраняване на товари, здравеопазване. Сертифицираните проекти до момента предвиждат и разширяването на съществуващата дейност у нас на вече утвърдени български и международни компании, като 5 проекта от общо сертифицираните са за разширение на съществуваща вече инвестиция.

БАИ работи усилено за привличането на нови потенциални инвеститори, чрез провеждането на проактивна маркетингова кампания в световен мащаб.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments