40% повече жени в правителството

0
61
Сградата на Евростат. Снимка: Общомедия
Сградата на Евростат. Снимка: Общомедия

Дялът на жените в правителствения сектор у нас достигна 40%. Това показват данни от анализ на Евростат за местата, които са заемали дамите в правителствата и националните парламенти на страните от ЕС през 2018 г. , пише „Днес“.

През последните пет години дялът е нараснал с почти 10 пункта, като средният показател за Европейския съюз е бил 30% дами в правителствения сектор.

25% от местата в българския парламент се заемат от жени, като средният показател за квотата на нежния пол е националните парламенти в ЕС- 28 е бил 30%.

Дамите заемат 5 министерски кресла в правителството „Борисов 3“, както и редица други ръководни позиции като заместник-министри или ръководители на държавни агенции.

Анализът на Евростат отчита, че през последните 5 години у нас е имало значително повишаване на процента на дамите в парламента ни.

За периода 2014-2016 г. процентът на нежния пол в парламента ни е бил 20 на сто, а през 2017 г. е бил 26 на сто. Според европейската статистика през изминалата година процентът е „паднал“ до 25,4 на сто.

Актуална справка в сайта на парламента сочи, че боят на жените в него е 62, докато анализът отчита 60.

В отделните страни от Европейския съюз, също се наблюдава разлика в местата, заемани от жени в правителствата и националните парламенти.

Швеция отчита най-висок дял на жени в националния си парламент с 47 на сто, през 2018 година. На второ място е Финландия  – 42 на сто, следвана от Белгия и Испания – и двете по 40 на сто, Австрия – 37 на сто, Дания и Португалия – по 36 на сто и Италия – 35 на сто.

Също голям е дялат на дамите в правителствата в Испания и Швеция – съответно по 52%, следвани от Франция – 49%, Холандия и Дания – по 42%  и др.

Най-малко жени в национални правителства има регистрирани в следните страни на Европейския съюз: Унгария – 7 на сто, Малта – 12 на сто, Кипър, Италия и Полша – по 17 на сто.

Броят на жените-президенти и министър-председатели в страните от Европейския съюз също е нараснал за периода 2003 – 2018 г. През 2018 г. в ЕС е имало три дами ръководители на правителства, докато през 2003 г. е нямало такива.

Данните от анализа на Евростат сочат, че процентът на жените ръководители на правителства в Европейския съюз не надвишава 14. Това означава, че повече от четири жени на тази позиция едновременно не е имало.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments