4 пъти са били вадени от морето жените, станали причина за смъртта на спасител в „Слънчев бряг“

0
263
Слънчев бряг
"Слънчев бряг". Снимка: Wikimedia commons

69-годишен спасител на плажа почина, след като извади от морето в „Слънчев бряг“ 2 жени, които са се давели. Той ги е извел на безопасно място, а след това му е прилошало и е починал. Началникът „Водно спасяване“ на плаж „Слънчев бряг“ Иван Георгиев разкри пред „NOVA“, че туристките, станали причина за смъртта на колегата му, 4 пъти са създавали предпоставки за инцидент. Точно толкова водните спасители са ги вадели принудително от морето. Те са чужденки.

През силния сезон на централния плаж в курорта има приблизително 50 спасители, коментира още Георгиев. Сега те са близо 30. Според Георгиев една от основните причини за трагедията е непокорността на туристите.

„За съжаление поредна спасителна акция. Както виждате и към момента морето е все още бурно. Поради намаления състав, макар и само с 30% по-малко сме спасителите, се стараем да покрием целия плаж, но въпреки всичко сме разредени. И въпросните девойки, които са били спасени от нашия спасител и предадени на друг колега преди да се случи тъжният инцидент, впоследствие се разбра след направена вътрешна проверка, че 4 пъти са вадени от водата при подобни действия. Макар и на различни точки от плажа са създавали предпоставки за спасителни акции от страна на нашите спасители“, уточни Георгиев.

„Това, което чух от колегите, участвали с него в спасителната акция, в момента, в който той предава на колегата си девойките и те да бъдат изведени на безопасно място – на пясъка. Обръщайки се колегата му вижда, че човекът е паднал във водата по очи. Своевременно му се доказва първа долекарска помощ от неговите колеги, но за съжаление е починал.“

Това е колега, от който сме се учили, подчерта Георгиев. По думите му става въпрос за спасител, който е по българските плажове от 90-те години. Според него трябва да има промени в нормативната уредба, уреждаща водноспасителната дейност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments