4 години лишаване от свобода за шофьор от Варна, който е причинил по непредпазливост смъртта на две непълнолетни лица

0
105
Белезници
Илюстративна снимка, Pixabay

Апелативният съд във Варна намали постановената от Окръжния съд в града присъда на шофьор, който е причинил по непредпазливост смъртта на две непълнолетни лица и средни телесни повреди на трето от 6 на 4 години лишаване от свобода, предадоха от пресцентъра на Апелативния съд.

Оттам допълниха, че обвиняемият Асан Х. е лишен от правото да управлява МПС за срок от седем години, а мотив за съкращаване на присъдата е, че при инцидента водачът е претърпял тежка травма, довела до психическо заболяване.

Асан е подсъдим за това, че на 6-ти август 2018 година в отсечката между магистрала „Черно море“ и местност „Харамията“‘ край Варна е превишил разрешената скорост, управлявайки лекия си автомобил, в който са се возили още 3- ма негови приятели. Вследствие на на високата скорост и липсата на достатъчно опит зад волана, 19-годишният тогава Асан изгубил контрол над колата и тя излетяла от пътното платно. При катастрофата са загинали на място момиче на 14 години, момче на 17 години, а 15 -годишно момиче получава средни телесни повреди.

На първа инстанция съдът беше присъди на Асан 12 години лишаване от свобода, което след редукция с една трета означава 8 години. Присъдата беше обжалвана от защитата на Апелативния съд с основание добрите характеристики на подсъдимия и влошеното му психическо състояние. С оглед на тежката черепно-мозъчна травма, получена при инцидента, съдът назначи съдебно-психиатрична експертиза за подсъдимия.

Според заключението на лекарите, младият мъж страда от органично разстройство на личността, което е нелечимо и изисква пожизнено медикаминтозно лечение. Съдът прие диагнозата като смекчаващо вината обстоятелство.

Решението на Апелативен съд-Варна може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments