3414 лв. получава кметът на най-бедната община у нас

0
632
Кмет Александър Александров
Снимка: Община Ружинци

3414 лева заплата получава кметът в най-бедната община в страната – Ружинци. Там живеят около 3000 души, а това е под изискването от закона за 6000 души, за да има община. Според информация на НСИ общината е и една от 3-те у нас, в която над половината от жителите й живеят под прага на бедността.

Данните показват още, че от 265 общини у нас, около 50 не отговарят на въпросните изисквания.

Заплатата на Александър Александров е гласувана, след като той е преизбран за втори мандат. Преди това той е взимал 2551 лева. В местната администрация работят и 11 общински съветници.

Александров обясни пред „бТВ“, че той заема ръководна позиция и тя предразполага висока заплата. По думите му парите не отивали само в джоба му и редовно давал средства за благотворителност.

Жителите на Ружинци споделят, че градоначалникът работи за селото, но на фона на ниските доходи, са на мнение, че заплатата му е несправедлива. Александров от своя страна изтъкна, че има безплатен обяд за 700 души, асфалтирани са 30 километра улици, а детската градина в съседното село е била ремонтирана.

Председателят общинския съвет пък взима 1800 лева. Той и шефовете на комисии са обещали, че ще разпределят част от възнагражденията си за дарения.

Бившият кмет на София Александър Каракачанов коментира настоящия закон. Според него той е превърнал общините в яма за вадене на пари, от която се възползват мнозина.

„Ще се стигне до момента, в който кметовете ще си сложат министерски заплати, но като няма работна ръка, ще се наложи съкращаването на половината община. Така формално средната заплата ще се вдигне, а общинските съветници ще получат 70% от кметското възнаграждение“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments