31 166 сигнала за домашно насилие са подадени от началото на годината

0
199
Насилие
Снимка: Pixabay

От началото на годината до момента са подадени 31 166 сигнала за домашно насилие. Данните изнесе зам.-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ старши комисар Благородна Макева. За сравнение през последните две години сигналите са били 29 000.

Днес отбелязваме Международния ден срещу насилието над жени. По този повод стартира регионална кампания в България, Унгария и Румъния. Ще бъдат разпространени постери, видео и радио спот с контакти на съответните спешни телефони и неправителствени организации, които оказват подкрепа на пострадалите.

Освен това у нас със средства от Норвежкия финансов механизъм ще бъдат обучени 2000 полицаи. Ще бъде разработена и автоматизирана информационна система, в която ще се обобщават всички случаи на домашно насилие.

Изнесени бяха и данни за издадените към края на месец септември ограничителни заповеди – те са 2398. Интересен е фактът, че те включват защитата не само на едно лице, но и на близки и роднини. През тази година има 381 случая на нарушаване на издадена ограничителна заповед. В 40% от тях става дума за насилие над жени.

Общо от 70 убийства при около една трета отново жертвите са представителки на нежния пол. Разследвани са и 35 случая на системно следене, като в 26 от тях става дума за жени.

Старши комисар Благородна Макева обясни, че при подаден сигнал в рамките на 24 часа се издава ограничителна заповед, единствено въз основа на твърденията на жертвата, предаде „Darik News“. Следва втора заповед, която се издава до месец по-късно, като тя е с различна продължителност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments