30 доброволци и организации се борят за приза за човешка доброта

0
32
Помощ за Украйна
Помощ за Украйна. Снимка: Pixabay

Над 30 доброволци и организации, които първи подадоха ръка на бягащите от войната в Украйна, са номинирани за награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ. Тя ще бъде връчена на 14 октомври от 11:20 часа на церемония в Аулата на Нов Български университет /НБУ/, съобщиха организаторите.

Призът е под егидата на президента Петър Стоянов и е иницииран от Граждански форум с участието на общественици и културни дейци като писателите Захари Карабашлиев, Георги Господинов, Теодора Димова, Здравка Евтимова и Алек Попов, режисьорите Явор Гърдев, Костадин Бонев, Иглика Трифонова, както и университетски преподаватели, журналисти, свещеници и други.

Номинациите са направени на база подкрепата на доброволците и организациите по време на военните действия в Украйна. Част от хората използваха личен транспорт, за да извозват жени и деца от конфликтните зони до различни точки в България, организираха дрехи и храна и подпомагаха процеса на придобиване на статут на временна закрила. И в момента те продължават да помагат на бежанците за записване на децата им в детска градина или училище, намиране на постоянна работа и други.

Носителите на първата по рода си награда за човешка доброта ще бъдат излъчени от специално жури, в което влизат университетски преподаватели, журналисти и литературни критици. Церемонията ще бъде открита от председателя на настоятелството на НБУ Веселин Методиев, а участие ще вземе и президентът Петър Стоянов. По време на събитието ще бъде излъчен документален филм с различни житейски истории на украински граждани, които са намерили втори дом в нашата страна.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments