3 месеца след началото: Русия все още е погълната от войната в Украйна

0
7
Знамена на Украйна и Русия
Знамена на Украйна и Русия. Снимка: Pixabay

Когато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, тя се надяваше да завладее страната в рамките на няколко дни или седмици. Много западни анализатори също мислеха, че ще се случи така. Днес обаче, когато конфликтът навършва третия си месец, Москва изглежда е погълната от една война, която все повече прилича на опустошителна война, на която краят не се вижда, а успехите на бойното поле са малко, пише „Асошиейтед Прес“.

Мощните военни сили на руския президент Владимир Путин не постигнаха бърза победа, нито разгром, който да позволи на Кремъл да контролира по-голямата част от Украйна и да създаде марионетно правителство. Вместо това руските войски претърпяха неуспех в покрайнините на Киев и други големи градове, изправени пред твърдата украинска отбрана. Конвоите с руска бронетехника изглежда се придвижват трудно на дълги участъци от магистралата, а военнослужещите са напът да изчерпят провизиите и горивото си, превръщайки се в лесни мишени за украинските военни сили.

Малко повече от месец след началото на инвазията Русия на практика призна неуспеха на военните си действия и изтегли войските си от районите близо до Киев, обявявайки, че пренасочва вниманието си към източния индустриален регион Донбас, където подкрепяните от Москва сепаратисти се сражават с украинските сили от 2014 г. насам.

Несъмнено Русия е завзела значителни части от територията около Кримския полуостров, който Москва анексира преди осем години. Освен това тя успя да отреже напълно Украйна от Азовско море, като най-накрая си осигури пълен контрол над ключовото пристанище Мариупол след обсада, която попречи на част от войските ѝ да се сражават на други места, тъй като трябваше да се преборят с непоклатимите украински сили, укриващи се в огромни стоманодобивни заводи. Въпреки този напредък настъплението в източната част на страната изглежда също е затихнало, тъй като Западът продължава да снабдява Украйна с голям брой оръжия, което подсилва нейната армия.

Всеки ден руската артилерия и военни самолети обстрелват безмилостно украинските позиции в Донбас, опитвайки се да пробият защитата, изградена по време на сепаратисткия конфликт. Засега те не са постигнали желаните успехи, което явно отразява както недостатъчния брой на руските военни сили, така и украинската съпротива. В един от последните епизоди на военните действия руснаците загубиха стотици военнослужещи и десетки бойни машини в Луганска област, докато се опитваха да прекосят река и да изградят плацдарм.

Неотдавна мнозина западни лидери очакваха Путин да обяви мащабна мобилизация, за да попълни руските редици. Британският министър на отбраната Бен Уолъс предупреди, че Путин може да отправи изявлението си в Деня на победата. Това обаче така и не се случи, а Русия продължи да разчита на ограничените си военни сили, които очевидно се оказаха недостатъчни срещу украинската съпротива. Една мащабна мобилизация вероятно ще породи дълбоко недоволство в Русия, ще подхрани антивоенните настроения и ще доведе до огромни политически рискове. Руските власти избраха по-умерен подход, като законодателите изготвиха законопроект за премахване на сегашната възрастова граница от 40 години за желаещите да се запишат в армията.

Липсата на ресурси се пролича ясно през изминалата седмица след внезапното изтегляне на руските войски от районите край Харков, втория по големина град в Украйна, който е бомбардиран непрекъснато от началото на войната. Част от тези военни сили очевидно бяха прехвърлени в Донбас, но това не беше достатъчно, за да наклони везните в полза на Русия на бойното поле.

Междувременно украинските власти са все по-окуражени от бавното темпо на руската офанзива и нарастващата подкрепа от страна на Запада. Украинският президент Володимир Зеленски потвърди миналата седмица, че изтласкването на руските сили до позициите им преди нахлуването ще бъде огромна победа за страната му, а някои от неговите приближени обявиха още по-амбициозни цели. Съветникът на държавния глава Михайло Подоляк заяви, че Украйна няма да преговаря за прекратяване на огъня, докато Русия не е готова да освободи напълно окупираните територии. Това е смело изявление, което изглежда отразява надеждите на Украйна за връщане на Донбас и Крим.

Същевременно Русия очевидно се стреми да отслаби напълно Украйна, като методично нанася удари по доставките на гориво и инфраструктурата, докато напредва на изток. Възможно е Кремъл да се надява, че интересът на Запада към конфликта в крайна сметка ще отслабне на фона на икономическите предизвикателства и другите глобални проблеми, породени от тази криза.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments