2,5 млн. яйца от Украйна мистериозно са изчезнали от българския пазар

0
83
Яйца
Яйца. Снимка: Pixabay

2,5 милиона яйца от Украйна са били внесени у нас, но те така и не са се появили в търговските обекти. Според председателя на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов има нарушение при пласирането им и са били маркирани с друг произход. В ефира на „БНТ“ той обясни, че това са бързооборотни стоки и трябва да се появят в търговската мрежа ден-два след тяхното физическо пристигане в страната. Експертът добави:

„Това означава, че в търговската мрежа около 20% от яйцата би трябвало да бъдат украински. Такова нещо не виждаме, което е повод да сезираме Агенцията за безопасност на храните да направи проверка дали маркирането на тези яйца е коректно направено. Дали техният произход впоследствие не се манипулира.“

От Съюза ще поискат официална информация за вноса на яйцата и от Агенция „Митници“.

По-рано днес от Искра.бг публикувахме интервю с д-р Петя Петкова от Съюза, в което се призовава българските контролни органи да следят какви птичи продукти биват доставяни у нас от трети страни.

Повече от 120 са фирмите в сферата на производството на яйца в страната. Те произвеждат дневно приблизително 4 милиона яйца, а 1 милион от тях се изнасят, отчете Гълъбов. По думите му родното птицевъдство е в достатъчно добра кондиция, за да задоволи вътрешното потребление с яйца и месо.

През последните 2 години цената на едро на яйцата от българските производители се е задържала, твърди Гълъбов. Данни на Евростат от миналата седмица показват, че цената на яйце от производител у нас излиза около 32 стотинки, върху които се наслагват всички останали разходи. Специалистът твърди, че цената е най-ниската в Европейския съюз.

Средногодишният ръст на стойността на яйцата в България е около 61,9%, обясни д-р Петков в първата част на интервюто за Искра.бг. Той е под средния в Европейския съюз /ЕС/, който възлиза на 69,2%, отчете д-р Петкова. Тя обясни, че себестойността на птичи продуктите се е покачила основно заради по-високата цена на електроенергията, газта, горивата, зърното, металите, опаковките, работната ръка.

Припомняме, че на 21 март Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е извършила внезапна проверка в офиса на Съюза на птицевъдите в България, съобщиха от организацията. По предоставената от КЗК информация те са се самосезирали за установяване на наличието на нарушения по чл. 15 от ЗЗК срещу множество участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения, под формата на забранени споразумения и/или решения на сдружения на предприятия. Акцията е заради подозрение за недопустими практики при определяне на цените на хранителните продукти, предлагани на пазара от членовете на Съюза, по веригите на производство – търговия на едро и дребно, както по отделните хоризонтални, така и по вертикалните нива от страна на големите разпространители.

По повод проверката Гълъбов обясни, че Съюзът е неправителствена организация, която не извършва стопанска дейност.

„Нито продаваме яйца и пилета, нито участваме на пазара по какъвто и да е начин. Документите, които бяха иззети от офиса и нашите електронни устройства, бяха всички публична информация. Няма как да намерят пазарна информация в офиса, тъй като ние сме организация с нестопанска цел. Офисът на Съюза на птицевъдите няма никакво отношение към цените“, поясни той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments