21 проекта за иновации ще получат близо 7 милиона лева

0
69
Евро
Евро. Снимка: Pixabay

Общо приблизително 7 милиона лева ще получат 21 проекта за иновации. Това се случва в рамките на XIII-ата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд, менажиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ към Министерство на иновациите и растежа /МИР/, стана ясно от информация, изнесена от институцията.

Фондът предоставя финансиране в размер на до 500 000 лева за проект. В предходните си конкурсни сесии той е финансирал над 500 проекта с над 100 млн. лева. През 2022 г. ИАНМСП въведе редица изменения, целящи да намалят административна тежест за бизнеса, който желае да получи финансиране за иновативните си идеи. Фирмите вече кандидатстват през нова система, а формулярът, който се попълва, също бе оптимизиран.

Сред предложенията, намиращи място в листата с одобрени проекти в текущата XIII-ата сесия, се нареждат система за мониторинг с цел предотвратяване на тежки заболявания, технология за производство на пожароустойчиви, енергоспестяващи и изолационни строителни елементи от стъклени отпадъци, иновационен подход за биопринтирани хрущялни импланти, решение за замърсяване на микропластмаси във водна среда, решение за оценка на замърсяване с микропластмаси във водата, както и иновативно образователно приложение.

Всички те са част от четирите приоритетни оси, които Фондът подкрепя – „Информатика и информационни и комуникационни технологии“, „Мехатроника и чисти технологии“, „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии“ и „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“.

Спечелилите проекти са били селектирани от общо 127 предложения. 17 от тях ще се изпълнят съвместно с организации за научни изследвания и разпространение на знания. Сред целите на Фонда е насърчаването на научноизследователската и развойната дейност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments