2021 година идва с по-високи доходи, но и по-високи цени

0
146
Пари
Снимка: Pixabay

Новата 2021 година започва с по-високи пенсии и доходи, но и с много увеличения на цените. Обичайната им промяна стартира, както всяка година, от 1 януари. От днес минималната работна заплата става на 650 лева, което с 40 лева повече спрямо вече изминалата година. Също толкова става и минималният осигурителен размер за самоосигуряващите се. Минималното заплащане на час от днес е 3,92 лева. Минимумът на бедност е 369 лева, което с 6 лева повече, предават от „Dnes.bg“.

За най-бедните пенсионери от днес минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 250 лева на 300 лева. Жалък е фактът, че голяма част от тях ще получат именно толкова. От 1 януари се повишава и максималната пенсия, която нараства с 20% до 1440 лева. Досега тя беше 1200 лева и засягаше хората с високи доходи, които са се осигурявали в пълния им размер. Продължава тенденцията възрастните хора да получават по 50 лева към пенсиите си допълнително, но това ще продължи само до март – ход, който много политически анализатори определят като опит за купуване на гласове за предстоящите парламентарни избори.

Удължава се възрастта и стажът за пенсиониране, което означава, че от Новата година жените ще се пенсионират при навършени 61 години и 8 месеца с 36 години трудов стаж, а мъжете на 64 години и 4 месеца с 39 години трудов стаж. Нoщният тpyд oт 1 янyapи тази година ще се заплаща с 0.15% oт минимaлнaтa paбoтнa зaплaтa зa вceĸи oтpaбoтeн чac, което не трябва да е по-малко от един лев. Досега то беше 0,25 стотинки за час, за което се води преговори от 2007 година.

Енергийният регулатор КЕВР ще определи цената на природния газ днес. Газовият доставчик „Булгаргаз“ предлагат малко поевтиняване спрямо декември. Водата ще е по-скъпа за седем града, като най-значителният ръст ще е в София и в Разград – с около 6% или с около 20 стотинки за кубик. Намаление на цените има в 16 града. Най-голямо е поевтиняването в Кресна –  с почти 17%.

От днес излизат от обращение банкнотите от 2 лева, които няма да бъдат законно платежно средство. Те ще се могат да се обменят на касите на БНБ по номинална стойност без такса и краен срок.

От 1 януари 2021 година българските граждани ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания. Това може да се случи в срок до 6 месеца. В този период те ще могат многократно да пребивават като туристи, да участват в срещи и конференции, в кратки курсове. Няма да имат право да живеят за постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments