2020 – годината на Лудвиг ван Бетовен

0
675
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

2020-та година в музиката ще бъде под знака на 250-тата годишнина от рождението на големия композитор Лудвиг ван Бетовен.

Вече започнаха честванията в родното му място – град Бон. През цялата година ще има около 300 събития, които ще напомнят за живота и творчеството на великия музикант.

Още като дете изучавал цигулка, орган и пиано. Изнесъл първия си концерт, когато е бил на 7-годишна възраст. На 12 години започнал да композира първите си малки пиеси. Земният му път завършва на 56-годишна възраст през 1827-ма година във Виена.

Съвременниците му го определят за разпилян мъж. Като млад се славел като весел човек, но по-късно станал избухлив и мрачен. Според някои хора това се дължало на оглушаването му.

То започнало, когато бил на 27 години. Благодарение на това, че имал „абсолютен слух“, можел да си представя по какъв начин звучи всеки отделен тон и комбинациите от тях.

Отглеждал и детето на брат си. Обичал го, но го възпитавал много строго. Племенникът му опитал да се самоубие, за да не изпълнява исканията на своя чичо.

От великия творец са останали 240 произведения – клавишни концерти, симфонии, една опера и струнни квартети.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments