2019-та ще е най-натоварена за Еверест

0
141
Връх Еверест. Снимка: Пиксабай
Връх Еверест. Снимка: Пиксабай

Планинарите очакват 2019-та да е най-натоварената година за връх Еверест. Това създава опасения за безопасността и екологичната обстановка, съобщават от БГНЕС.

Пролетта е най-натовареният сезон, а до момента над 4000 души са изкачили върха, според базата данни на Хималаите.

С всяка изминала година расте броят на желаещите да покорят Еверест. Това се дължи и на спад в цените на предлаганата услуга заради голямата конкуренция между организаторите на експедиции.

След 2012-та година има призиви за ограничаване на разрешителните за изкачване на върха, както и за по-добро управление на целия процес, защото многото хора ще предизвикат недостиг на кислородни резервоари, а това означава повишен риск от фатален край за катерачите.

Към момента от Непал одобряват всички, които кандидатстват, за да се изкачат на върха и имат да платят 11 000 долара. За 2019-та година са издадени най-много разрешителни в сравнение с предходни години.

Китай има лимит за издаване на разрешителни, но запознати са на мнение, че Непал няма да ограничат бройката, защото печелят милиони от разрешителните. За 2019-та са постъпили над 4 милиона долара от такси за издаване на необходимите документи за изкачване на Еверест.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments