200 блока чакат за саниране в Бургас, парите ще стигнат за много малка част от тях

5
6284
Блокове в Бургас
Все още не е ясна съдбата на блоковете, които ще останат без финансиране. Снимка: Искра.бг

200 са подадените проектни предложения по програмата за енергийна ефективност в Бургас. Те са на обща стойност 445 млн. лева, а ресурсът който е определен за общината е в размер на 80 млн. лева.

Това заяви заместник-кмет по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина на днешното откриване на националната конференция „Нулевоенергийните сгради: Бъдещето е сега“. Събитието, на което присъства репортер на Искра.бг, ще се проведе в дните до 2 юни и на него ще бъдат обсъдени важни теми, свързани с енергийната ефективност.

Ограниченият ресурс, който е определен за Бургас, по груби сметки показва, че парите ще стигнат за санирането на около 35 блока, а останалите на този етап ще останат извън програмата, което прави съдбата им неясна

Весна Балтина
Конференцията бе открита днес в Експо център „Флора“ и ще продължи до 2 юни. Снимка: Искра.бг

„Основният въпрос, който може би ще засегнем, е какво ще се случи с тези проекти, които са подадени и за които ресурсът на стига. Става дума за създадени сдружения с готови проекти и завършени енергийни обследвания и технически паспорти“, заяви Весна Балтина.

Тя напомни, че при предишната програма за саниране Бургас отново е бил първенец в страната, но докато тогава сред хората е властвал песимизъм, то при новата програма доверието в нея е много по-голямо.

„Надявам се той да не угасне, след като няма да има достатъчен ресурс за всички. Това са разговори, които тепърва ни предстоят през следващите месеци. Все пак Община Бургас не е единствената, която ще подаде по-голям брой проекти, отколкото пари са предвидени“, допълни Балтина.

Според нея през последните месеци е станало ясно, че страната ни за пореден път не е подготвена за събитията, тъй като всички общини са страдали от липса на специалисти, които могат да извършват обследвания на жилищните сгради. Фирмите, които имат лиценз за тази дейност, се оказали твърде малко на брой, което допълнително затруднило целия процес.

„Ще бъдат проведени допълнителни разговори с управляващия орган, защото от обследваното зависи какви мерки ще бъдат въведени впоследствие в сградите. И ако тези обследвания са грешни, след това няма да могат да бъдат постигнати заложените индикатори. Затова нашата молба ще бъде, когато има грешки в тези документи, заявленията да не бъдат отхвърлени, а да бъдат връщани в общините, за да могат те да бъдат коригирани“, апелира Балтина.

Каравана
Нулевонергийната каравана е паркирана пред Експо център „Флора“ в Морската градина на Бургас. Снимка: Искра.бг

Форумът днес продължи с презентации на тема енергийна ефективност. На събитието в Експо център „Флора“ се очаква да присъстват много специалисти от страната и чужбина.

В рамките на събитието в Морската градина на Бургас паркирана първата нулевоенергийна каравана в България, която може да бъде разгледана от гражданите. В момента тя представлява най-голям интерес за децата, които спокойно влизат да си играят в нея. 

Абониране
Известие от
guest
5 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Гълъба
Гълъба
4 месеци по-рано

Дано поне парите се разпределят честно, а не с връзки, както става обикновено…

Пламси
Пламси
4 месеци по-рано

Като знаят, че в Бургас хората са толкова активни, защо не предвидиха повече пари? Със сигурност в по-заспалите градове ще има излишък, нека да го дадат на нас!

Саруман
Саруман
4 месеци по-рано

Честито! За следващата програма ще се доплаща 😞

Любо
Любо
4 месеци по-рано

Защо най-емблематичните блокове в Бургас,катоЛазур77(Краставицата),половината ,народен юмрук са извън комерсиалните интереси на общината???

Милен
Милен
3 месеци по-рано

Любо е напълно прав…А за блок Народен Юмурук саниран на половина ,т.е. всъщност самия вход 7 е саниран на половина …как точно се случва това ?