18 години затвор за бабата, убила новороденото си внуче

0
120
Арест
Арест. Снимка: Wikimedia commons

Пернишкият окръжен съд постанови осемнадесет години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване на Ваня Тодорова, призната за виновна в умъртвяване на новородено. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

На 13 август 2017 г. Тодорова изхвърли от терасата на седмия етаж на жилището си в кв. „Тева“ новороденото си внуче.

Майката на бебето Симона Иванова е получила условна присъда – две години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок.

Трагедията разтърси миньорския град, след като изхвърленото момченце бе намерено в тревата от съседи. Аутопсията показала, че детето било малко недоносено, но здраво и жизнеспособно. То е починало от съчетана черепно-мозъчна и коремна травма и счупване на бедрените кости. Новороденото е живяло между 5 и 10 минути, изследване на белия му дроб установило, че е дишало.

Припомняме, че майката и дъщерята живеят в Перник заедно с бабата и вуйчото на по-младата жена, който е с психично заболяване. В края на 2016 г. Симона разбрала, че е бременна, но заедно с майка си, решили да убият бебето веднага след раждането му, уплашени от реакцията на бабата. Младата жена криела белезите на бременността си. Бабата забелязала, че внучка й наедряла, но не допускала, че е бременна.

Детето е родено на 13 август 2017 г. вечерта, докато и четиримата, обитаващи жилището, били у дома. Симона родила момченце в едно от санитарните помещения, където останала около двадесет минути. След раждането повикала майка си. Показала й новороденото, което мърдало, с думите „махни го, изхвърли го“. Майка й го взела, поставила бебето в пластмасова кофа и почистила следите от раждането.

Родилката излязла на терасата и като се уверила, че няма хора, казала на майка си да изхвърли детето. Именно майката изхвърлила новороденото, заедно с плацентата и кърпичките, с които почистила следите. То паднало от терасата на седмия жилищен етаж в затревена площ на междублоковото пространство. По-късно двете жени легнали да спят.

Трупът на новороденото е забелязан от съседка около 19:45 часа. Тя видяла две едри кучета да душат на мястото, но предположила, че е кукла. Съпругът й проверил и се обадил на спешния телефон 112.

Съдебните медици установили, че смъртта на новороденото е настъпила бързо.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments