165 къщи са пострадали от ураганния вятър в Лъвино

0
49
Щетите в село Лъвино
Щетите в село Лъвино. Снимка: МТСП

Общо 165 къщи са пострадали от ураганния вятър в село Лъвино. Търсят се доброволци, които да помогнат на местните хора за почистване и възстановяване на селото, както и майстори на покриви

Това стана ясно по време на посещение на областният управител на Разград Владимир Димитров, който бе придружен от заместник-министъра на труда и социалната политика Гинка Машова.

Местните хора, чиито домове са пострадали при бедствието, ще имат възможност да кандидатстват за еднократна помощ до 1500 лева и отделно от фонда „Социална закрила“ може да им бъде отпусната социална помощ до 2500 лева за закупуване на оборудване или обзавеждане.

Екипи от Агенцията за социално подпомагане от два дни са на място, за да обходят и огледат къщите в засегнатите населени места, като заедно с жителите на селото оформят заявленията за тези помощи. Представители на Областна администрация също помагат при попълването на документи, които затрудняват хората и координират работата на всички институции.

Гинка Машова обясни също така, че от Агенцията по заетостта ще бъде осигурена авариен екип от 60 души, които могат да бъдат наети за два месеца по четири часа на ден, за да помагат за възстановяването на селото.

140 от пострадалите вече получават топъл обяд, като броят им най-вероятно ще се увеличи. От Българския червен кръст /БЧК/ също ще продължат да доставят хранителни пакети и вода.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments