Вътрешната Същност

0
112
Нед Димов
Нед Димов

Много неща може ни минават през главата и да ни се струват привлекателни или находчиви, но както казва народната поговорка: “Това е все едно да си правим сметката без кръчмаря.

Безспорно, умът ни може да отсее важното от маловажното и ценното от ненужното, но важните решения винаги трябва да се вземат чрез Вътрешната Същност и да са в синхрон с Нея.

Конвенционалният ни ум може да съобразява, да моделира, да взема и да управлява решенията ни, но той работи само дотам, докъдето са познанията му. Големият ум, или умът идващ от Вътрешната ни Същност, не мисли. Той знае точно кое е добро за нас и кое не е. Всеки знае, колко пъти сме се подвеждали от логиката си, въпреки, че е била изрядна и точна, но логиката произтича от работата на обикновения ни човешки ум.

Виж, истинската интуиция никога не ни подвежда защото тя произтича от Духа – от Вътрешната ни Същност. Естествено, че ние не можем постоянно да сме вглъбени в Себе си и да не виждаме нищо друго, но в съдбоносните моменти или когато предстоят по-важни решения, би било задължително да се допитаме до Вътрешния си глас.

Сега, разбира се, Вътрешният глас не бива да се бърка с копнежите, желанията и мечтите. За да може човек наистина да е точен в приемането на информация Отвътре, той следва да бъде спокоен, уравновесен и абсолютно безпристрастен.

Тук се сещам за едни стихове на Чан майстора Линдзи:

„Ако вие дори най-малко изпитате съмнение в мислите си, и земята ще ви прегради пътя.
Ако вие дори най-малко в мислите си изпитате желание, и вас ще ви залее вода.
Ако вие дори най-малко в мислите си се разгневите, и вас ще ви изгори огън.
Ако вие дори най-малко в мислите си се зарадвате, и вас ще ви отнесе вятър.
Ако вие можете да си изясните, че така стоят нещата, то ситуацията няма да може да ви завърти, напротив, вие във всички случаи ще подчинявате ситуацията на себе си.”

Така е, когато искате да слушате интуицията си, вие следва да успокоите ума си и да следвате Вътрешната си Природа. Това състояние се постига с медитация и с освобождаването на ума от паразитните, тревожните или раздвояващите ви мисли.

Ако имате съмнение, няма да можете да видите ясно Духа си и винаги ще се съмнявате дали това, което ви показва той е истина или не е. Ако имате желания, те също ще повлияят на информацията идваща Отвътре. Ако сте гневни или желаете отмъщение, това също ще замъгли съзнанието ви и вие няма да можете да уловите истината идваща от Себето. Дори, ако сте радостни и с приповдигнато настроение, това е равносилно, да ви отнесе вятъра на “щастието”. Можете ли да стоите в себе си неповлияни от мислите и емоциите си, да сте безпристрастни и непривързани, тогава нищо и никой няма да може да ви попречи да имате знанието на интуицията си и да реализирате всичко по оптималния начин.

Това състояние се постига чрез медитация: За да можете да останете недокоснати от живота около вас, медитативната ви техника следва да е правилна и последователна:

Наблюдавайки ума си няма да се спирате върху нито една мисъл – само ще я гледате, но няма да я развивате и да и отдавате значение. Понякога мислите могат да са като рояк – да нахлуват в ума ви една след друга непрекъснато. Гъмжилото от мисли може да продължи известно време, но това не бива да ви смущава и не бива да искате то да спре възможно най-скоро. Ще се заредите с търпение и ще наблюдавате ума си, без да бързате или да очаквате резултат. Щом сте търпеливи и последователни в медитацията, успехът ще дойде, но трябва да се научите да не бързате.

Понякога ще се случва много пъти да се въвличате в мислите и да тръгвате след тях. Това не бива да ви смущава, просто, когато установите, че сте се въвлекли и вървите след мислите – спомени, планове, случки и прочие, ще започвате да наблюдавате отново и отново и така постепенно умът ви ще се успокои.

Когато умът е спокоен, той е пуст, умиротворен и безмълвен. Това е основата, за да можете да се слеете и да следвате Истинската си Същност. Само така ще можете да сте сигурни, че интуицията ви е истинска, автентична и вярна. Да следваш интуицията си и да си едно с нея, означава да следваш Пътя на Безграничния.

Пожелавам ви, упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и да можете да постигате поставените си цели!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments