16 години лишаване от свобода за дъщеря, убила баща си във Варненско

0
91
Съдебна палата-Варна
Съдебна палата-Варна, Снимка: Скрийншот от Google Maps

16 години лишаване от свобода за дъщеря, убила баща си е постановил от Варненския апелативен съд. Той измени присъда на Окръжния съд в морския град, като я намали от 18 на 16 години. При първата инстанция Елеонора М. се е признала за виновна.

Защитникът й обжалва с довода, че първоинстанционният съд не е отчел в достатъчна степен значението на установената по делото умствена изостаналост на подсъдимата. Прокуратурата посочи, че жената е била вменяема. 39-годишната Елеонора е имала лека форма на умствена недоразвитост и водела скитнически начин на живот. Тя е родила 5 деца, но ги изоставяла. Те били осиновени.

На 28 ноември 2019 година в село Доброплодно, тя умишлено е умъртвила баща си Стоян М.. В деня на престъплението в дома на родителя си двамата употребили алкохол и се скарали. Елеонора му нанесла удари с нож. След това опитала да прикрие извършеното и да си изгради алиби. Тя сигнализирала полицията след полунощ, че е намерила баща си в безсъзнание. Екипът на Спешна помощ констатирал смъртта му.

Съдебно-психиатрична и психологическа експертиза е установила, че подсъдимата страда от синдром на лека умствена изостаналост, но е в състояние да разбира свойството и значението на извършеното престъпление и да осъзнава постъпките си. Въззивният съдебен състав смята, че първостепенният съд, макар да е отчел наличието на заболяване у пострадалата, е неглижирал значението му. То дори и в най-леката си степен дава съществено отражение върху живота, поведението и разследваното деяние. Несъобразявайки значението на тези обстоятелства, първата инстанция е увеличила размера на наказанието, при което се е наложило да се намали от 18 на 16 години.

Решението може да се обжалва.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments