15-годишен остава за постоянно в ареста за убийството на пенсионерка в Ловеч

0
1458
Съдебна палата в Ловеч
Съдебна палата в Ловеч. Снимка: БТА

15-годишен остава за постоянно в ареста, след като уби пенсионерка в Ловеч. Това стана, след като състав на Окръжния съд в града постанови най-тежката мярка за неотклонение за младежа, обвинен в предумишлено убийство с користна цел. Касае се за тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93 т. 7 от НК, което е наказуемо със затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Случаят е от 13 юни, когато в къща във вилна зона на Ловеч е била открита убита 71-годишна жена. При огледа е установено, че тя е с тежка травма на главата, довела до смъртта ѝ.

Като заподозрян за престъплението е задържано 15-годишно момче, което в хода на разследването е направило пълни самопризнания. От Окръжната прокуратура в Ловеч поискаха да му бъде наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Според държавното обвинение, макар че разследването е в начален етап, може да се направи обосновано предположение, че младежът е извършил престъплението, за което е обвинен, както и че има съществува реална опасност той да се укрие, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение.

Защитата на младежа настоя той да бъде поставен под домашен арест, предвид факта, че е непълнолетен.

Съгласно чл. 386, ал. 2 от НПК мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо непълнолетен се взема в изключителни случаи. В конкретната хипотеза, според съда, е налице такъв изключителен случай. Този извод се налага съобразно тежестта на обвинението, характера на деянието и неговата висока обществена опасност, наличието на данни за съпричастност на обвиняемия и към престъпление по чл. 343б, ал.3 от НК (шофиране след употреба на наркотици), и с оглед на обстоятелството, че след задържането му е направил опит да избяга.

Въз основа на това и с цел обвиняемият да не се укрие или извърши друго престъпление, съдът прие, че следва да наложи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба или протест в 3-дневен срок от днес пред Апелативния съд във Велико Търново. В случай на жалба или протест, насрочва съдебно заседание пред въззивна инстанция на 23 юни от 10:00 часа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments