1400 дружества са получили разрешения за неотложни плащания

0
98
НАП
Снимка: Искра.бг, Ирина Мазганова

1400 дружества са получили разрешения за неотложни плащания в периода на извънредното положение. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП), цитирани от „БНР“.

По този начин собствениците на фирми, които имат финансови затруднения да обслужват задълженията си към бюджета и имат запор върху банковите си сметки, ще могат да използват част от постъпленията.

Чрез средствата ще се извършват плащания по трудовите възнаграждения на персонала, ще може да се плаща на доставчиците или да се използват парите за други подобни услуги, които са необходими на фирмите, за да функционират.

Другата част ще бъде предназначена, за да се погасяват осигурителни вноски и данъци. От приходната агенция съобщават също, че от утре ще бъдат възобновени спрените производства и образуването на нови изпълнителни дела.

От Искра.бг припомняме, че бизнесът изпитва най-големи затруднения да събере пари за заплати. Това показват данните от проведено в периода 2-8 май 2020 г. онлайн анкетно проучване, осъществено от Българската стопанска камара (БСК) сред 584 управители и собственици на фирми в цялата страна.

Резултатите отразяват преимуществено състоянието сред микро- и малките предприятия в търговията и услугите – сектор, който преобладава в БВП и е най-силномного засегнат от кризата и ограниченията, свързани с COVID-19.

73% от анкетираните са били принудени да съкратят част или целия си персонал вследствие на кризата, а 15% са прибягнали до намаляване на трудови възнаграждения.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments