1300 лева са необходими за да изпратищ детето си на училище

0
39
Ученици
Ученици. Снимка: Freepik.com

Около 1300 лева или близо две минимални заплати са необходими, за да изпратите детето си на училище тази година. В това число влиза закупуването на дрехи, обувки, яке, униформа, раница, учебници, помагала, тетрадки и други консумативи. За семействата с две или повече деца, които ходят на училище, финалната сметка излиза непосилна.

Цените на тетрадките бяха коментирани пред „Bulgaria ON AIR“ от Станислава Георгиева от Борсата за учебни пособия. Според нея цената зависи предимно от формата, броя на страниците, дебелината на листите и дизайна на корицата. Последното е от изключителна важност за учениците, съответно и за техните родители, които се съобразяват с изискванията на своите деца, въпреки че това може да им излезе по-скъпо. Така една тетрадка може да струва от 80 стотинки до 10 лева. Често родителите отиват да пазаруват с предварително подготвен списък, от който отмятат едно по едно закупените пособия, а бюджетът също е предварително определен. 

Сметката може да набъбне и от закупуването на специални консумативи, които учителите изискват. Така например някои от тях настояват децата да имат цветни папки, в които да организират различен вид материали, за да ги намират по-лесно. По специализирането предмети в гимназиите също се изискват специфични пособия, чиято цена обикновено е още по-висока. 

Георгиева напомни, че инфлацията у нас е засегнала всички сектори и сфери на живот, а продуктите за учениците не правят изключение от това правило. По думите ѝ най-голямо повишение през последната година е имало при хартиените артикули и то е с около 20%. Тя все пак припомни, че през миналата пролет е започнала известна стабилизация на цените и към момента не се очакват нови поскъпвания

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments