13 заявления са подадени за участие в реализацията на АЕЦ „Белене“

0
47
Министър Теменужка Петкова
Снимка: Министерство на енергетиката, Архив

Общо тринайсет заявления са получени за участие в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на брифинг, предаде „Фокус“. По думите й те се разделят на 3 основни части – за стратегически инвеститор, за участие в организацията на бъдещия проект чрез купуване на оборудването и за договор за изкупуване на електроенергия.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор е публикувана на 22 май в официалния вестник на Европейския съюз. Датата на завършване е 12 месеца от датата на публикуването.

Седем от заявленията са на компании, които искат да бъдат стратегически инвеститор. Две пък искат да доставят оборудване, а четири от заявленията съдържат данни за договор за изкупуване на енергия.

„Мисля че имаше доста скептицизъм по отношение дали изобщо ще има интерес към реализацията на този проект и на база на тези подадени заявления, мисля че скептицизмът вече е разсеян“, заяви министър Петкова.

Има заявление от Националната електрическа компания на Република Северна Македония за дългосрочно изкупуване на енергия и за придобиване на миноритарен дял. Вчера стана ясно и че руската „Росатом“ иска да участва в строежа. Още оферти има от китайска и корейска компания.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments