13-годишен пик: Инфлацията в САЩ се повишава с 5,4% спрямо миналата година

0
11
Безпаричие
Безпаричие. Снимка: Pixabay

Поредният скок на потребителските цени в САЩ през септември доведе до инфлация до 5,4% спрямо данните за страната преди година, което съответства на най-високия такъв процент от 2008 г., тъй като заплетените глобални линии на предлагане продължават да създават хаос, пише „Асошиейтед прес“.

Потребителските цени се повишиха с 0,4% през септември спрямо август, след като прекъсванията във веригата на доставки задържаха недостига на много стоки. Разходите за нови автомобили, храна, газ и храна в ресторант скочиха. Годишното увеличение на индекса на потребителските цени съответства на показанията през юни и юли като най-високото за 13 години, съобщи Министерството на труда на САЩ в сряда. Като изключим променливите категории храни и енергия, базовата инфлация е нараснала с 0,2% през септември и с 4% в сравнение с преди година. Основните цени достигнаха максимума си от три десетилетия насам с 4,5% ръст само през юни.

Неочакваното покачване на инфлацията тази година отразява рязкото поскъпване храната и електроенергията, но също така и на нови и употребявани автомобили, хотелски стаи, облекло и мебели, наред с други стоки и услуги. COVID-19 затвори фабрики в Азия и забави пристанищните операции на САЩ, оставяйки контейнерни кораби закотвени в морето, а потребителите и предприятията плащат повече за стоки, които не пристигат с месеци. Кати Бостянчич, икономист в консултантската фирма Oxford Economics, споделя:

Увеличаването на цените, дължащо се на продължаващите затруднения във веригата на доставки на фона на силното търсене, ще поддържа нивото на инфлацията повишено, тъй като дисбалансите между търсене и предлагане се разрешават постепенно.“

Въпреки че споделяме мнението на Фед, че това не е началото на възходяща спирала на цените на заплатите, ние очакваме инфлацията да остане постоянна над 3% до средата до 2022 г.

По-високите цени също изпреварват нивото на заплатите, които много работници могат да получат от бизнеса, който трябва да плаща повече, за да привлече служители. Средните почасови заплати са се увеличили с 4,6% през септември спрямо година по-рано, което е здравословно увеличение, но не достатъчно, за да бъде в крак с инфлацията.

Цените на газа скочиха с 1,2% миналия месец, а общият им скок в с повече от 42% в сравнение с преди година. Цените на електроенергията се повишиха с 0,8% през септември спрямо август.

Нарушенията във веригата на доставки продължават да водят до по-високи цени на новите автомобили, които белязаха ръст с 1,3% през миналия месец и са се увеличили с 8,7% спрямо година по-рано, най-голямото увеличение за 12 месеца от 1980 г. Дефицитът на полупроводници ограничи производството на превозни средства и остави по-малко коли за разпространение от доставчиците. Цените на употребяваните автомобили, които скочиха това лято във време, когато американците идваха да си купят кола, но не можеха да си намерят нова, спаднаха за втори пореден месец. Разходите за облекло също са намалели, като там се бележи спад от 1,1%.

Разходите за жилища също нараснаха силно, тъй като строителите казват, че не могат да намерят всички части и работници, от които се нуждаят, за да построят нови жилища толкова бързо, колкото биха искали. Наемите са се повишили с 0.5% през септември, а цените на жилищата са скочили с 0.4%. Ако се задържат, тези увеличения ще окажат значителен възходящ натиск върху цените, тъй като тези две мерки представляват близо една трета от индекса на потребителските цени.

Бързото увеличение на цените повиши натиска върху Федералния резерв на САЩ, който фиксира основния си лихвен процент на почти нула, за да стимулира повече заеми и разходи. Въпреки това инфлацията е далеч над целта си от 2%. Председателят Джером Пауъл многократно е казвал, че увеличението на цените следва да „намалее“ през следващата година, като инфлацията се доближи до целта.

Заместник-председателят на Федералния резерв на САЩ Ричард Кларида изрази тази гледна точка в коментарите си във вторник. Той каза:

„Нежеланото покачване на инфлацията тази година, след като тези относителни корекции на цените приключат и задръстванията се отпушат, в крайна сметка ще се окаже до голяма степен преходно.“

Рафаел Бостик, президент на Федералния резерв в Атланта, се пошегува във вторник в отделни бележки, че „преходното“ сега се разглежда като еквивалент на проклятие във Федералния резерв на Атланта. Бостик каза, че скоковете на цените отразяват най-вече въздействието на пандемията върху веригите за доставки и добави, че в крайна сметка те трябва да избледнеят, но това вероятно ще отнеме повече време, отколкото първоначално очакваха много служители на Фед.

Повишаването на цените също е уязвимост за президента Джо Байдън, който беше атакуван от републиканците за стимулиране на инфлацията със спасителния пакет от 1,9 трилиона долара, приет през март тази година. Белият дом заяви в сряда, че е помогнал за постигане на споразумение за поддържане на пристанището на Лос Анджелис отворено 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, в опит да се облекчат затрудненията в доставките и да се намали ценовият натиск.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments