Медитативна практика

0
746
Нед Димов
Нед Димов

Добро утро, приятели!

По възможност компромиси с медитативната практика не бива да се правят. Щом човек си е поставил ясна цел – да се завърне в Себе си, не е добре да се колебае, да се чуди какво да прави, да пропуска или да отлага заниманията си. Иначе, ако реши да си търси причини, винаги би могъл да си намери хиляди поводи, но ако сме честни пред себе си, ще си признаем, че най-често сме лениви и сме свикнали да се огъваме пред трудностите. Е, понякога, когато човек се чувства много натоварен, може и да пропусне, но това не бива да става система.

Трябва да се осъзнае, че без воля и дисциплина няма как се постигне, каквото и да било в живота. Вярно, има хора с луд късмет и нещата им се уреждат без да си мръднат пръста, но това е карма и е рядкост. А и няма да е добре, ако всичко да ти се получава само на късмет. Хубаво е, ако човек сам може да преследва и постига целите си. Веднъж като кали волята си и като се научи на дисциплина, след това няма да има какво да му се опре. И обратно, свикне ли някой да се лигави и да разчита на други да му вършат неговите неща, то работата няма да върви на добре.

Когато човек е единен с Духа си волята му е непоклатима, защото тя произтича от Духа. Такъв човек не може да бъде разколебан, нито смутен и не може да бъде обземан от съмнения. Единният с Духа си е винаги успешен, с каквато и работа да се захване. А ако някой е свикнал да лентяйства и да чака всичко да му дойде на готово, то той вече сам си е прочел присъдата си.

Калявайте волята си, приятели!

Да, волята произтича от Духа, но докато стигнете до Духа си, калявайте волята си и няма да съжалявате.

Тя, волята е вълшебник, каквото си пожелаете, това ви сбъдва. Ако си пожелаете пари, ще ви донесе пари. Ако си пожелаете охолен живот, да, тя това ще ви даде. А ако си пожелаете да ви заведе “в дома ви” – Истинската ви Същност и вечното ви обиталище, тя пак там ще ви отведе.

Волята е магьосникът, който изпълнява всички желания. Колкото е по-силна, толкова е по-способна да ви реализира желанията. Все пак не ви съветвам да си пожелавате мимолетни, временни неща или прекалено комерсиални неща. Трябва да знаете, че волята не може да изпълнява много желания наведнъж. Тя е нещо като Златната Рибка, може би ще ви изпълни до три желания или малко повече, но не много. Всяко нещо, което си пожелаете би следвало да работите усилено върху него и то ще стане реалност. Не забравяйте за нея! Тя може да бъде добър вълшебник или зъл демон. От вас зависи как ще я използвате, програмирате и насочвате. Та така, добре дошли в страната на Вълшебствата.

Тук, в група Дзен ние не се занимаваме с други насоки освен да познаем и да се слеем с Истинската си Същност. Това би било нормално да си пожелаем на добрия вълшебник Волята. Медитативната практика ще плюс помощта на волята ще ни отведат и върнат там откъдето сме тръгнали – Първоизточника

Когато медитираме, ние не анализираме ума си, а само го наблюдаваме. Наблюдаваме всичко, което възниква в ума, но без да се захващаме или да участваме в него. Също, не му отдаваме значение, а само внимаваме да не се увлечем или пък някоя от мислите да не ни въвлече в разсъжденията си. Стоейки спокойно и търпеливо, ние не се насилваме да спрем ума или да разреждаме мислите си.

Не се опитваме да селектираме мислите – да ги делим да добри или лоши; на порочни, светотатствени или ангелски. Не! Само ги наблюдаваме дотогава, докато утихнат. Докато умът ни стане спокоен, умиротворен, послушен и безмълвен. Имайки тази основа на пустия ум, тогава ще можем да отразяваме всичко, което произтича от Истинската ни Природа. Да се слеем и да следваме Себе си!

Този, който е единен с Истинската си Природа, той е единен с Пустотата – Безграничния Разум. Той не може да сгреши, нито да генерира позитивна или негативна карма и е независим от кръговрата на раждането и смъртта!

Пожелавам ви, упорита, всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да можете да сте Себе си и да постигате важните си цели!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments