121-та годишнина от смъртта на Капитан Петко войвода беше почетена в Бургас

0
410
Поднасяне на венци
Поднасяне на венци. Снимка: Искра.бг

Днес се навършват 121 години от смъртта на Капитан Петко войвода. Той умира на 7 февруари 1900 година и е погребан във Варна. Посветил е живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България. Защитник е на Родопите. Борил се е за свободата на потиснатите в Османската империя.

Годишнината беше отбелязана с ритуал в Морската градина в Бургас. В него се включиха над 100 души. Сред тях имаше и представители на ПП „Възраждане“. Те поднесоха венец и цветя пред паметника му.

По време на церемонията тракийски потомки бяха песни в негова чест. Всички присъстващи склониха глави в едноминутно мълчание.

За Капитан Петко войвода са издигнати 22 паметника в България. Те са в: Кърджали, Крумовград, Ивайловград (с. Плевун), Чепеларе, Варна, на Бунарджика в Пловдив, Стара Загора (в парк Тракия), Асеновград, в Морската градина в Бургас и други.

В десетки български градове и села има улици, носещи името на героя, в Свиленград един от големите квартали се казва „Капитан Петко войвода“.

В негова памет са написани много народни песни, научни изследвания и литературни творби. По сценарий на Николай Хайтов за него е създаден спечелилият изключителна популярност биографичен многосериен филм „Капитан Петко войвода“ (1981) с режисьор Неделчо Чернев.

Граничният пункт с Гърция към Беломорието при Свиленград също носи неговото име – ГКПП „Капитан Петко войвода“.

Личният архив на Капитан Петко войвода, който се състои от документи и кореспонденции, свързани с революционната му дейност, се съхранява в Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“ в София.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments