1200 съобщения за нежелани странични реакции след ваксинация от цялата страна

0
96
Ваксинация
Снимка: Wikimedia commons

Получени са около 1200 съобщения за нежелани странични реакции след ваксинация срещу COVID-19 у нас. Заключението на Европейската Агенция по лекарствата е, че ваксината на „AstraZeneca“ е сигурна и ефектива за защита срещу вируса и засега няма доказана научна връзка между имунизациите и установените тромбози. Директорът на дирекция „Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изследвания“ в ИАЛ доктор Мария Попова коментира пред „бТВ“:

Най-много сигнали има за оксфордския препарат. Те са около 4 на 1000 имунизирани. 3 сигнала на хиляда има и при ваксинираните с „Moderna“ и 2 на 1000 при „Pfizer/BioNTech“„.

Доктор Попова уточни, че над 70% от сигналите не са подадени от медицински специалисти, а от граждани. Тя сподели, че най-често се съобщава за дискомфорт на инжекционното място, грипоподобна симптоматика между 6 и 12 часа след поставяне на ваксината и алергични реакции като обриви по кожата. Експертът обясни, че тези нежелани реакции преминават до 48 часа след апликация на препарата. Все пак ако това не се случи, трябва да се потърси медицинска помощ.

Директорката припомни, за смъртният случай в Пловдив след ваксинация с „AstraZeneca“, че аутопсията не е доказала връзка между ваксината и смъртта на 57-годишната жена. По думите ѝ е нямало данни за анифилактични реакции или кървене. Според нея посланията на европейския регулатор са категорични, че ползите са повече от риска. Тя обясни, че няма проблем с набелязаните за съмнителни партиди на „AstraZeneca“. По думите й експертите са отхвърлили възможността от образуване на тромбоемболии след поставяне на препарата. Доктор Попова коментира:

Има област, за която все още има съмнения. Там няма доказване, защото тя касае едни нарушения на кръвосъсирването, които се характеризират с образуването на тромби, което е много рядко състояние. Затова заключението на комитета беше, че този преглед продължава и медицинските специалисти и пациентите ще получат точни инструкции за презастраховане“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments