1200 лева стимул за българите, които се върнат у нас

0
150
Зорница Русинова
Снимка: Фейсбук, Зорница Русинова / Zornitsa Roussinova

Правителството предлага различни стимули за да върне в България учещите навън, съобщават от „NOVA“. Стойността на тези стимули може да достигне 1200 лева месечно.

Сред обсъжданите възможности са средства за наемане на детегледачка, ако в няма свободно място в детска градина за детето на върналите се или помощ за наема, при липса на собствено жилище.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова обясни, че инициативата е една от започнатите от правителството през миналата година.

Тя посочи, че българските студените във Великобритания са повече от 6 хиляди, тези във Виена са 1400 и почти 7000 учат в Германия. Русинова заяви, че е проведено проучване, което сочи, че повече от 60 процента от младежите имат желание да се върнат у нас.

Зам.-министърът посочи, че всяка фирма се нуждае от квалифицирани кадри. Обявените работни места в България в бюрата по труда са около 10 хиляди, а най-голям недостиг има на икономисти, инженери и хора, работещи в сектора на услугите.

Зорница Русинова допълни, че целта е подпомагане на младите, които искат да не върнат не само в големите градове, където са големите работодатели с високите заплати, но и в малките населени места.

Тя обяви, че е важно държавата да гарантира на всички млади хора, които учат в елитни университети, че може да ги подкрепи. За финал Русинова каза, че за да се задържат младите тук, трябва да има качествено средно и висше обучение.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments