12 милиона лева ще бъдат инвестирани в летищата във Варна и Бургас

0
70
Летище Бургас
Източник: Wikimedia Commons

12 милиона лева ще бъдат инвестирани през 2020 година в летищата във Варна и Бургас. Това съобщиха от компанията концесионер „Фрапорт Туин Стар Еърпот Мениджмънт“. Това е с 3,4 милиона лева повече в сравнение с вложеното през миналата година.

С въпросните 12 милиона лева ще бъдат разширени пероните за самолети ще бъде монтирано ново осветление.

Освен това във Варна тече проект за разширение на пистата за регулиране „Еко“ с дължина 1220 метра, предаде „Dnes.bg“.

През миналата година летищата в морската столица и Бургас са обслужили общо 4,9 милиона пътници и над 35 000 полета. Регистриран е обаче спад на трафика. На летището в Бургас той е 12%, като са били обслужени 2,85 милиона пътници. Във Варна има намаление от 10,7 на сто.

За сравнение в периода 2015-2018 година е отчетен сериозен ръст от цели 50%.

Най-много от пристигащите на морските летища пътници са чехи, руснаци, британци, поляци и германци. А сред заминаващите дестинации най-предпочитаните са били Катовице, Москва, Тел Авив, Лондон и Прага.

Във Варна е отчетен ръст на пристигащите от Великобритания с 26% и от Австрия – с 16 на сто.

От компанията обявиха, че техният стремеж е отново да върнат увеличението на пътниците. Те твърдят, че работят усилено за популяризиране на двете морски летища у нас.

Тази година ще стартират и серия от нови маршрути. От 31 март вече ще се лети два пъти седмично по линията Бургас – Виена. Ще има и полети до Люблин в Полша, Ростов в Русия, Лвов в Украйна и редица други дестинации.

Три пъти седмично пък ще се лети в посока Варна – Виена, а от април морската ни столица ще бъде свързана и с Нант във Франция.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments