1151 българи чакат орган за трансплантация, премиерът призова за подкрепа на кампанията за донорството

0
67
Операция
Операция. Снимка: Pixabay

1151 българи чакат орган за трансплантация, съобщи премиерът Бойко Борисов. В началото на редовното правителствено заседание той призова всички да подкрепят кампанията за донорството, предаде „Фокус“.

„В България се правят най-модерните операции, трансплантации, имаме прекрасни хирурзи. Някои говорят, че от предразсъдъци донорството не е развито тук. Не само спасяваш живот, но и част от теб продължава да живее.“, обяви Борисов.

Той подчерта, че хората, на които са им присадени органи, стават напълно здрави. Той изрази надежда всеки един да се замисли и да прецени за себе си.

Кампанията за донорството стартира вчера. Целта й е да се говори за този процес у нас, защото трансплантационната програма на държавата е в застой, твърдят лекари. У нас в закона са позволени и двете норми – да се декларира съгласие да се дарят органи или да се откаже категорично.

Както Искра.бг ви съобщи на 26 октомври у нас беше извършена и първата белодробна трансплантация в Университетска болница „Лозенец“ от д-р Игор Тодораке от Хановер и проф. д-р Любомир Спасов – директор на лечебното заведение. Рецепиент беше 70-годишен мъж с крайна степен на белодробна недостатъчност заради фиброза. Операцията продължи близо 6 часа и приключи успешно.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments