114 години независима България: Бургазлии почетоха загиналите

0
32
Честване на Независимостта.
Честване на Независимостта.. Снимка: Искра.бг

Днес се проведе официалният ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк до Военен клуб–Бургас по случай честването на загиналите за защита на българската независимост. Това е по повод отбелязването на 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България на 22 септември.

На тържеството присъстваха много граждани, обществени личности, кметът на града Димитър Николов и представители от Казахстан, които положиха венци и цветя.

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 година българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост.

Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-1878 година, която приключва с подписания на 3 март 1878 година Санстефански мирен договор. Така страната ни отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

През 1908 година на днешната дата във Велико Търново с манифест българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта /Турция/, а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments