10000 евро за български паспорт в Турция

0
721
Паспорт
Паспорт. Снимка: Искра.бг

През последната една календарна година в няколко пъти се е увеличил броят на турските граждани, които получават български паспорти, коментира журналистът Стоян Георгиев в ефира на „bTV“ в контекста на изминалия предсрочен парламентарен вот.

„Това не е никак случайно, тъй като през март 2021 г. има една промяна в законодателството, която по драстичен начин променя условията, по които се получава българско гражданство. Това обръща напълно профила на хората, които получават гражданство.“, обясни Георгиев и отчете, че през 2020 година българско гражданство са получили 9103 македонци и 2601 турци /1701 – възстановили и 900 придобили/, докато до 5 октомври 2022 г. броят на македонците е 1409, а на турците – 3043 / 2074 – възстановили и 969 – придобили/.

Промяната е драстична, изтъкна журналистът. По думите му на македонците почти не се дават паспорти, докато тенденцията при турците набира скорост.

„Промените и условията, по които те получават паспорт, а именно – наследниците на изселниците и не става въпрос само за тези от възродителния процес, защото вълните са много повече – имаме и през 70-те години. Става въпрос за стотици хиляди граждани на Турция, които са родени там и имат изцяло турско самосъзнание, не знаят български език, но получават възможност да получат паспорт на Европейския съюз /ЕС/.“, добави той.

На въпрос как македонците са възпрепятствани, а турцитеоблагодетелствани, Георгиев поясни: „Накратко – трябва да имаш имаш един документ, който доказва, че имаш етнически корени. Което на практика показва, че България признава, че македонците преди ’44 година не са били българи. Досега признаването на български произход на македонците беше буквално декларативно и в момента, в който те кажат това, което би трябвало да е наша политика, че преди 1944 година имаме обща история, сега на практика с паспортите, то се отменя и сега те могат да ги получат тези документи от общините. Ясно е, че в българските общини, където има предшественици на хората в Турция сега, те просто издават този документ, че дядо му, баща му, да кажем, че той е бил в тази община, има паспорт или е живял, се издава документ.“

Журналистът добави, че в момента в Северна Македония се опитват да променят идентичността на гражданите си и няма кой да им издаде подобен документ.

Георгиев посочи още, че процедурата в Турция излиза 10000 евро и нагоре, които се плащат на посреднически агенции, за да бъде изваден български паспорт и не става въпрос за плащане под масата. По думите му в Бурса има цяла улица, на която се предлагат български паспорти. Процедурата отнема от 6 месеца до година.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments