10 години след акцията в „Духлата“: Все още няма Закон за защита на пещерите и Закон за планинската спасителната служба

0
390
Спасителна акция в Духлата
Снимка: Atanas Rusev, Facebook

10 години след спасителната акция в най-дългата пещера у нас – „Духлата“ премиерът Бойко Борисов все още не е изпълнил ангажимента, който пое през 2010 г. – да се напише Закон за защита на пещерите и Закон за планинската спасителната служба. Това коментира Атанас Русев в социалната мрежа Facebook, който ръководи тази почти невъзможна спасителна операция.

Припомняме, че през 2010 година седем души, сред които 3 деца, останаха блокирани във воден капан в пещерата, която е дълга 18 км, а спасителната операция продължи повече от 2 денонощия. Въпреки че шансовете не бяха на страната на бедстващите, накрая се стигна до щастлива развръзка. Русев коментира:

„Това беше най-голямата спасителна акция в пещера в България, която по сложност и опасности не отстъпваше на акцията в Тайланд. Дори напротив. Бях ръководител на тази почти невъзможна спасителна операция. Може би не е известно, че първите 15 часа от акцията проведохме като доброволци-граждани към пещерното спасяване, на които тогавашната Гражданска защита отказа 3 пъти да предостави багер.“

Спасителна акция в Духлата
Снимка: Atanas Rusev, Facebook

Русев добавя, че сами са наели багер, който е дошъл от Радомир, а с връзки са успели да осигурят по-голям. Той споделя, че „държавата“ напълно е липсвала в първите часове на спасителната акция, които са били и най-важните.

„Както и сега, както и винаги е било. За огромно съжаление.“

След анализа, който са направили, спасителите са установили, че ако не са били провели спешните действия, които тогава са направили, вероятно на 2 пъти водата е щяла да застигне хората. Подземната река се е качила повече от 15 метра и се е вдигала с 2 см в минута. Вътре в пещерата температурата е била 12 градуса, а влажността на въздуха около 40%. Благодарение на денонощната работа, сутринта водата от галерията е започнала да спада с 30 сантиметра на час.

Експертът припомня, че тогава на място е пристигнал премиерът Бойко Борисов, който е обещал Закон за защита на пещерите и Закон за планинската спасителната служба. По думите на Русев обаче тези обещания не са спазени.

„Това беше една лъжа, продължаваща вече 10 години!!!“

„В акцията в Тайланд се включи целия свят. При акцията в „Духлата“, група доброволци, опит и късмет, успя да доведе всичко до щастливата развръзка след 48 часа. Благодаря на всички онези, които участваха и помогнаха. Поклон пред вас!“

Русев разкри в социалната мрежа още, че предстои да излезе цялата истина за спасителната акция, пресъздадена във филм. Фокусът в него ще бъде върху героите на „Духлата“.

Очакваме вашите снимки и сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments