10 деца са били имунизирани срещу COVID-19 в Педиатрията в София

0
155
СБАЛ по Детски Болести „проф. Д-р Иван Митев“ ЕАД
СБАЛ по Детски Болести „проф. Д-р Иван Митев“ ЕАД. Снимка: Facebook

10 деца под 11-годишна възраст са били ваксинирани срещу коронавирус в пункта в столичната Педиатрия. Същият брой дози е бил поставен и вчера. От лечебното заведение отбелязват, че има интерес към имунизацията на по-малки деца, а тя се прави предварително записване. Дежурният в детската болница д-р Теодор Василев коментира за „БНТ“:

„За момента сме поръчали 2 флакона, с което можем да ваксинираме 20 деца и сме си изпълнили напълно таргета, който сме си поставили.“

Д-р Василев разкри, че са възможни следните странични реакции – зачервяване и лека болка в областта, където е била поставена ваксината и ниска температура.

Медицинският екип отбеляза, че родителите, решили да ваксинират децата, са били и сред първите, които са взели това решение за себе си, след като ваксините са пристигнали в страната ни.

Имунизационният център на болницата разполага с достатъчни количества от ваксината на Comirnaty (Pfizer) като зареждането се осъществява чрез Столичната регионална здравна инспекция. Ваксинацията се извършва в присъствието на педиатър, който прави оценка на здравословното състояние на малките пациенти и консултира родителите им при необходимост.

91% е ефективността на педиатричната ваксина, отбелязват от болницата като добавят, че тя се прилага по същия начин като при възрастните. За да се постави ваксината, е необходимо съгласието на родителя, който води детето. Децата ще могат да получат и цифров сертификат. От СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ припомнят, че ваксинират само деца от 5 до 11 години. Над тази възраст, децата се имунизират в общите пунктове за възрастни.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments