Зимна наслада! Лесна и вкусна рецепта за аероконяк

Пригответе си домашен аероконяк с тази лесна и вкусна рецепта, идеална за студените зимни дни

0
458
Вкусна напитка - аероконяк
Вкусна напитка - аероконяк. Снимка: Искра.бг

През 50-те и 60-те години яйченият ликьор завладява света под различни имена – егног на Запад и аероконяк в България. Напитката бързо печели популярност със своя сладък, въздушен вкус и способността си да сгрява в студените дни. Според някои, името „аероконяк“ идва от лекотата на напитката, докато други твърдят, че тя е била запазена за пътниците на борда на самолетите на БГА „Балкан“.

Продукти за две бутилки аероконяк:

6 жълтъка
2 чаши коняк /или ром, бренди/
2 чаши прясно мляко
2 чаши течна сметана
½ чаша захар /може пудра или кафява за карамелен привкус/

Подправки: щипка сол, канела, ванилия, индийско орехче, по желание – карамфил, джинджифил, анасон или какао

Начин на приготвяне:

Пригответе жълтъците – разбийте ги на водна баня със супена лъжица захар, докато сместа се сгъсти и стане като въздушен крем. Термичната обработка гарантира безопасна консумация.
– Добавете млякото и сметаната – след като жълтъците се охладят, прибавете прясното мляко, течната сметана, останалата захар и подправките. Разбийте сместа с миксер на ниска степен, за да я обогатите с въздух.
– Не забравяйте солта – щипка сол ще подчертае вкуса на подправките и ще направи напитката още по-апетитна.
– Добавете коняка – накрая изсипете коняка и разбъркайте внимателно. Ликьорът е готов за разпределяне в бутилки.

Съхранявайте аероконяка в хладилник или на тъмно, хладно място, докато се охлади добре. Сервирайте аероконяка с щипка канела, настърган шоколад или индийско орехче. За по-различен вкус можете да добавите:

– Какао за шоколадов привкус;
– Шоколадов или плодов ликьор за допълнителен аромат.

Аероконякът е не само вкусна, но и лесна за приготвяне напитка, която носи зимен уют и празнично настроение. Независимо дали го подготвяте за семейно събиране или за себе си, този яйчен ликьор със сигурност ще стане фаворит на всички.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук